UTRIKES. Under måndagskvällen detonerade en spikbomb nära utgången till Manchester Arena i Storbritannien. Minst 22 personer avled och 59 personer skadades. Händelsen betraktas som ett terrordåd.

Det var klockan 22.35, lokal tid, som en spikbomb detonerade nära utgången till Manchester Arena där artisten Ariana Grande höll en konsert. Bomben briserade i slutet av konserten när de omkring 21 000 besökarna var på väg därifrån och vittnen berättar om tonåringar som slitits sönder av spikar och muttrar från bomben. Området vid explosionen beskrevs som en krigszon.

En bombgrupp, beväpnad polis och räddnings­personal larmades till platsen och tre timmar senare genomfördes en kontrollerad detonation vid Cathedral Gardens i närheten av arenan. Den väska som sköts sönder visade sig senare innehålla endast kläder.

Polisen skrev under måndagskvällen att händelsen betraktas som ett terrordåd. Attentatet kopplas till terrorgruppen IS. Ett Twitter-konto twittrade ut kryptiska meddelanden om terrordåd kort innan dådet inträffade i Manchester.

I en obekräftad video som spelats upp av flera nyhetsbolag visar en maskerad man som talar om att ”Islamiska statens lejon börjar attackera alla korsfarare”. Det är dock oklart om videon är äkta eller inte.

Brittiska myndigheter har nu lyckats identifiera den man som misstänks ligga bakom attacken.

— I nuläget tror vi att attacken igår kväll genomfördes av en man, säger Manchesters polischef Ian Hopkins. Vidare sa han:

— Jag kan bekräfta att attentats­mannen dog på plats. Vi tror att attentats­mannen hade någon slags improviserad sprängladdning på sig som han detonerade och vållade detta illdåd.

Se klipp från händelsen nedanför:


  • Publicerad:
    2017-05-23 08:53