INRIKES. Tishko Ahmed dömdes tidigare i år till livstids fängelse för mordet på Wilma Andersson, men nu sänker hovrätten straffet.

Morddömde Tishko Ahmed. Bild: Facebook.

I juli i år dömdes irakiern Tishko Ahmed till livstids fängelse för mordet på Wilma Andersson, som begicks i november 2019. Anledningen var enligt domen från Uddevalla tingsrätt att händelseförloppet varit utdraget, innehöll kraftigt våld och var förenat med stark dödsångest och lidande för mordoffret.

Där gör dock Hovrätten för Västra Sverige, med säte i Göteborg, en annan bedömning. Till skillnad från tingsrätten anser man inte att omfattningen av våldet mot Wilma Andersson helt kan styrkas, ej heller händelseförloppet. Däremot delar man tingsrättens inställning i ansvarsfrågan och dömer Tishko Ahmed för brott mot griftefriden och mord, dock utan synnerligen försvårande omständigheter.

Därmed sänks straffet från livstid till 18 års fängelse, något chefsåklagare Jim Westerberg i en kommentar till SVT menar inte skulle skett om mordet inträffat någon månad senare:

— Vi är givetvis nöjda med att hovrätten delar vår och Uddevalla tingsrätts bedömning när det gäller ansvarsfrågan. Straffvärdet har man bedömt och ser det som allvarligt och högt straffvärde, men man har inte ansett att det når upp till livstid. De har tillämpat den äldre lagstiftningen. Det har ju kommit en lagstiftningsändring från 1 januari 2020, och det kanske hade sett annorlunda ut om den här gärningen ägt rum efter årsskiftet.

Westerberg säger sig inte se några förutsättningar för att driva fallet vidare till Högsta domstolen, då prejudikatskäl i fallet saknas.


  • Publicerad:
    2020-10-23 15:12