ANTIRASISTER. När Jimmie Åkesson i våras lämnade ett torgmöte i Mariestad så exploderade en kraftig smällare intill bilen han färdades i. Nu åtalas en 16-åring för dådet, en person som tidigare stört vid Nordiska motståndsrörelsens aktiviteter.

Jimmie Åkesson och Kevin Meletti. Foto: Wikipedia, FUP och Nordfront

Vid klockan 16:35 den 23 maj 2019 hade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson precis avslutat ett tal i Mariestad och satt sig i bilen tillsammans med sina livvakter. När de var på väg ut ur Mariestad smällde det till kraftigt intill bilen, vilket gjorde att livvakterna snabbt accelererade och körde ifrån platsen. En livvakt som körde en bil bakom bilen som Åkesson satt i såg hur en person i vit huvtröja hade kastat en så kallad banger. I livvakternas rapport framgår att Åkesson hade blivit skrämd av situationen. Flera vittnen, både poliser och åskådare, hade bevittnat händelsen och kort därefter greps en ung man.

Idag, nästan tre månader efter händelsen, åtalas en Kevin Meletti (20020914-0078) för ofredande vid Skaraborgs tingsrätt. Han förnekar att det var han som kastade smällaren. Polisen har, förutom alla vittnen som förklarade hur den som kastade var klädd samt vittnen som berättade hur Meletti var klädd även, ett filmklipp av händelsen i Melettis telefon som en kompis till honom hade filmat.

Bild från filmklippet på Kevin Melettis telefon. Foto: FUP

På filmklippet såg man aldrig Melettis ansikte, men kläderna i filmklippet gick att jämföra med det han hade på sig vid gripandet.

Kläderna som Kevin Meletti hade på sig vid gripandet. Foto: FUP

Klädseln i filmklippet jämförs med kläderna vid gripandet. Foto: FUP

Av förundersökningsprotokollet (FUP) framgår att Meletti ser sig själv som en ”antirasist” och han berättade för polisen att Åkesson och hans livvakter vid mötet hade tittat på honom och hans ”blattekompisar”. Han berättade också att om polisen och livvakterna inte hade varit där så skulle han ha slagit sönder Åkesson.

I Melettis telefon hittade polisen även bilder av Jimmie Åkesson samt en chatt där Meletti hade anklagat en sverigedemokrat som i chatten hette Nyman för att vara rasist.

En chattkonversation från Melettis telefon. Foto: FUP

Att åklagaren inte åtalar för mer än ofredande är anmärkningsvärt med tanke på vad Meletti säger i förhören. Att motivet är politiskt är uppenbart. Tänk bara vad åtalet hade varit om någon i till exempel Motståndsrörelsen hade gjort samma sak mot en politisk motståndare?

Slog inte sönder Motståndsrörelsen
Mindre än ett år tidigare, på nationaldagen 2018, hade Meletti och en massa andra ungdomar, främst rasfrämlingar, försökt störa Motståndsrörelsens flygbladsutdelning i Skövde. Det blev ett kort handgemäng mellan en aktivist och en rasfrämling på grund av språkförbistring, men mer var det inte trots att ungdomarna var många och motståndsmännen bara fem. Trots att ingen polis inledningsvis fanns på platsen så slogs ingen ”rasist” sönder.

Av FUP:en intygar vittnen att Meletti alltid går runt i vita huvtröjor och att han oftast har en vit keps, precis den klädsel Meletti hade på nationaldagen 2018 när han störde Motståndsrörelsen.

En aktivist försöker samtala med Meletti och hans kompisar. Foto: Nordfront

Meletti är klädd i sina vanliga kläder. Foto: Nordfront

Kevin Meletti. Foto: Nordfront

Meletti bor hos en fosterfamilj i Halna som ligger i Töreboda kommun. Tidigare har Meletti dömts för allmänfarlig vårdslöshet efter att ha tänt en eld uppe på taket på Centralskolan i Töreboda och han är även registrerad i ärenden i rätten gällande skadegörelse och misshandel.

Källor:
Skaraborgs TR B2706-19 Aktbil 3
Skaraborgs TR B2706-19 Aktbil 6


  • Publicerad:
    2019-08-21 22:00