Premiärminister Tony Blairs judiske finansiär Lord Levy har gripits misstänkt för olaglig partifinansiering. En utredning pågår om att personer rekommenderats till adelskap och platser i parlamentets överhus efter att ha donerat pengar till Labour. Den sionistiskt engagerade Lord Levy, tidigare Michael Levy, blev genom Blair adlad samt bland annat ”särskilt sändebud” i Mellanöstern kort att Tony Blair valdes till premiärminister 1997.

Det märkliga i denna brittiska toppnyhet är inte att en judisk finansiär med ytterst tveksamma metoder hjälpt en politiker att bli statschef och genom honom givits en massa fördelar. Det speciella är finansiären denna gång har gripits och att media rapporterar utförligt om saken. Här är den fantastiska historien om Lord Levy, om vilken också brittisk media rapporterar.

För några månader sedan anklagades Tony Blair för att ha stått bakom ”betalda adelskap”. Det uppdagades att generösa långivare i utbyte fick platser i brittiska överhuset. Fyra mångmiljonärer och affärsmän lånade oredovisat ut närmare 60 miljoner kronor till Labours valkassa. Den som arrangerade allt var Michael Levy, idag Lord Levy eller Lord Cashpoint (Lord kassaapparat) som många föraktfullt kallar honom för.

Den välbärgade affärsmannen Michael Levy är finansansvarig för Labour-partiet och har dragit in otaliga summor pengar till partiet. 1997, kort efter att Blair vunnit det brittiska valet, gjorde premiärministern Michael Levy till Lord Levy. Igår arresterades Levy misstänkt för olaglig partifinansiering. Han har suttit i förhör, men har släppts fri mot borgen i väntan på eventuellt åtal.

I Storbritannien är Levy-skandalen den absoluta toppnyheten. Det var brittisk media som avslöjade att Levy gripits då polisen inte velat kommentera saken överhuvudtaget.

– Det kommer vara härdsmälta på Downing Street i eftermiddag (läs: igår eftermiddag). Lord Levy identifieras personligen med premiärministern. Han finansierade honom när han var i opposition. Tony Blair gjorde honom till adelsman, utnämnde honom till Mellanöstern-sändebud. Han är hans tennispartner, skriver en krönikör på den brittiska tidningen Times Online.

Även konservativa Tories och Liberaldemokraterna har dragits in i skandalen då även de tagit emot stora summor pengar av långivare. Reglerna i Storbritannien säger att donationer över 5 000 pund måste redovisas offentligt.


  • Publicerad:
    2006-07-13 00:00