UTRIKES. Flera brittiska parlamentsledamöter vill att Tony Blair ska ställas inför rätta för hans medverkan i den USA-ledda invasionen av Irak som inträffade 2003. Något som inte har skett sedan 1806.

tony-blair

Tony Blair

Under onsdagen släpps den så kallade Chilcot-rapporten, som är en enorm granskning av Storbritanniens deltagande i Irakkriget som inträffade 2003. I samband med det hoppas flera parlamentsledamöter kunna ställa Tony Blair inför riksrätt för hans medverkan i den USA-ledda invasionen.

Det är den förre skotska försteministern Alex Salmond som varit mest pådrivande om att Blair ska ställas inför rätta. Han menar att Blair måste drabbas av en ”rättslig eller politisk påföljd” för sitt godkännande av Irakkriget.

— Skälet till det är 179 döda britter, 150 000 döda som omedelbar följd av invasionen, ett Mellanöstern som står i lågor och en global existentiell kris på grund av terrorismen, säger han till Sky News.

Salmond säger också att han hoppas på att skotska domstolar ska pröva Tony Blair för krigsbrott om det skulle vara så att riksrättsmålet i parlamentet inte leder någonstans.

Källor:
Chilcot report: Tony Blair could be tried for war crimes in Scotland, says Alex Salmond
Tony Blair faces calls for impeachment on release of Chilcot report


  • Publicerad:
    2016-07-06 11:05