BROTT Tre kvinnor utsattes för en attack utomhus av en man i Västerås på fredagen. Motivet är ännu okänt, men det finns inga indikationer på att det är kopplat till terrorism.

En man, mellan 25 och 34 år gammal, sköts av polis och vårdas nu på sjukhus i stabilt men svårt skadat tillstånd enligt Region Västmanland. Mannen sköts i samband med ett ingripande där han misstänks ha attackerat tre kvinnor.

— Det hördes flera skott och hur någon skrek, berättar ett vittne för DN.

De tre kvinnorna, varav en beskrivs som svårt skadad och de andra två som lindrigt skadade, attackerades med ett vasst föremål på Jakobsbergsgatan i centrala Västerås på fredagseftermiddagen.

— Vi jobbar för fullt med att försöka få en bild av vad som har hänt”, säger polisens presstalesperson Tobias Ahlén-Svalbro.

Under gripandet i stadsdelen Kristiansborg sköt polisen verkanseld mot mannen efter att en situation uppstått som krävde användning av tjänstevapen, enligt polisen.

— Det uppstod en situation då polisen behövde använda sitt tjänstevapen, uppger Ahlén-Svalbro.

Vittnen har rapporterat att flera skott hördes i samband med gripandet och polisens närvaro var påtaglig med avspärrningar runt området.

— Sedan hördes flera skott och hur någon skrek ’aj, aj, aj’, säger ett vittne till DN.

Händelsen inträffade bara några timmar efter en annan incident där en pojke skadades utanför en skola i Västerås. Kommunens krisgrupp har inte aktiverats, men är i beredskap för att stötta vid behov. Polisen bedömer att det inte finns behov av krisstöd för närvarande, men situationen utvärderas kontinuerligt.

Enligt polisen finns det heller inget i nuläget som gör att man kan misstänka terrorism.