KULTUR. Nu är det jul igen och Daniel Olofsson dyker ner i djungeln av julfilmer och lyfter fram några bortglömda höjdare som man kan se med släkt och vänner under de lugnare mellandagarna.

Filmer med jultema har väldigt gamla anor. Till exempel Charles Dickens kända julberättelse har filmatiserats ett stort antal gånger varav den första som spelades in redan 1901. Dickens berättelse är även känd som En spökhistoria vid jul och handlar om den snåle och girige Ebenezer Scrooge som besöks av tre andar vilka ger honom olika tankeställare.

Den första anden visar honom hans gångna jular. Den andra hur jularna är nu med orättvisor, fattigdom och hur bra han har det jämfört med andra. Den sista visar hur framtida jular skulle se ut om han skulle bli mer generös. Scrooge blir väldigt tagen och börjar genast att ändra sitt leverne.

Ebenezer Scrooge, känd från många olika varianter av Charles Dickens julberättelse.

I amerikanska filmer drivs ofta en liknande agenda, vid jul ska man vara generös och osjälvisk vilket i sig kan vara en medmänsklig och god egenskap. Men i stort sett all ”julkultur” som kommer från Amerika driver en hård och aggressiv agenda om det lyckliga med att konsumera och strö presenter över familj och vänner.

Vi i Sverige dras givetvis också med i denna shoppingkarusell och i stort sett toppar vi konsumtionen kring jul varje år. Det ska pyntas, shoppas och frossas som om det inte fanns någon morgondag. Enligt Svensk handels rapport för 2017 omsatt julhandeln hela 78,5 miljarder kronor, vilket blir nära 8000 kronor per svensk medborgare i snitt, liten som stor.

Ur Svensk handels julrapport från 2017.

I Amerika mer eller mindre pumpar den så kallade drömfabriken Hollywood ut julfilmer lagom till den här årstiden som ligger i samma linje. Vi har nog alla sett filmerna Klappjakten, Gremlins och Ett päron till farsa firar jul. För att inte tala om alla TV-serier som gjort julavsnitt där handlingen kretsar kring julstress och julklappsjakt.

Elaka gremlins sjunger julsånger. Underhållande trots den uppenbara agendan som drivs.

Men det finns givetvis även en slags motkultur då det kommer till dessa filmer och TV-serier. Inom skräckfilmens värld finns en stor mängd filmer om galna mördare i tomtedräkt eller andra skrämmande händelser i juletid. Filmer som Black Christmas, Silent Night, Deadly Night och Christmas Evil är kanske lika kända som julavsnitten med TV-serier som Tales from the Crypt, Twilight Zone eller Arkiv X.

Tales From the Crypt med en klassisk jultomte som rymt från mentalsjukhus.

Som vanligt när vi på Nordfront tar oss an något stort ämne som julfilmer riktar vi strålkastarljuset mot Europa. Då vår filmindustri tack och lov inte drivs av samma konsumtionshets som Amerika är våra filmer ofta mer cyniska och fantasifulla. Filmer som Tomten är far till alla barnen, Don’t open till Christmas och Night train Murders är några exempel på julfilmer som kanske inte stämmer in i julens stora lovsång.

Men dö då för helvete, tomtejävel! Peter Haber får nog av julen och tomten i Tomten är far till alla barnen.

Eftersom julen är en tid för familjen och gemenskap tänkte jag bara bjuda på tre filmtips i den här artikeln så inte julfriden blir helt förstörd av en massa filmtittande.

3. Svart Lucia. 1992, Sverige/Danmark. Thriller av den danske manusförfattaren, producenten och regissören Rumle Hammerich. Hammerdich har gjort en del svenska tv-serier och filmer bland annat Dårar och dönickar och Ondskan.

Mikaela är lite förtjust i sin svenskalärare och när hon skriver ett erotisk uppsats i svenska börjar märkliga saker att hända. Läraren verkar bära på många mörka hemligheter och snart vävs en spännande och intrigfylld berättelse ihop. Vem ligger egentligen bakom alla hemskheter som händer kring Mikaela och vem kan hon lita på? Se hela filmen här nedan.

Svart Lucia är en väldigt stämningsfull svensk thriller som utspelas i juletid. Musiken och fotot ger den en konstnärlig känsla mycket likt de italienska giallo-filmerna under 70 och 80-talen. När filmen kom fick den mycket blandad kritik men nu i efterhand står den sig väldigt bra och enligt vissa var den en stor inspiration till den populära filmserien Scream som blev en nystart på slasherfilms-vågen under 90-talet.

2. Cuento de Navidad, X-mas Tale. 2005, Spanien. Mysrysare av Paco Plaza, känd för filmerna Rec, Veronica och Rec 3.

När kompisgänget hittar en medvetslös kvinna klädd i en tomtedräkt i en djup grop i skogen sätter girigheten vänskapsbanden på prov. Det visar sig att kvinnan rånat en bank på två miljoner och kompisarna bestämmer sig för att svälta henne tills hon berättar var pengarna finns. För att komplicera saken ytterligare har alla i gänget väldigt livlig fantasi och när två av dem ser en zombiefilm och gör en voodoo-ritual börjar saker ta en oväntad vändning.

Den här filmen har kallats en slags skräckversion av Ensam hemma men de här barnen är allt annat än oskyldiga som den ensamme pojken i Ensam hemma. Vi får här en stor dos humorfylld underhållning och skräck blandat med en hel del nostalgi från 80-talet i form av Karate Kid och zombies. Huvudpersonerna är i 12-årsåldern vilket gör berättelsen både lättsam och rolig men samtidigt ligger ett tungt allvar över filmen då barnen visar sidor vi sällan får se hos barn på film.

1. Rare Exports. 2010, Finland. Äventyr av bröderna Helander.

Fenomenet Rare Exports började som två kortfilmer av bröderna Jalmari och Juuso Helander år 2003 och 2005. Kortfilmerna handlar om att det finns vilda tomtar ute i naturen kring den norra polcirkeln i det finska Lappland. Firman Rare Exports fångar in och tämjer dessa och säljer dem som snälla tomtar som delar ut julklappar. Kortfilmerna fick många priser och hyllades vilket ledde till en väldigt lyckad långfilm 2010. Se kortfilmerna här nedan:

Under en arkeologisk utgrävning i Korvatunturi hittar man något väldigt oväntat. Snart börjar renar att dödas och barn försvinna. Vad var det för ondskefullt som utgrävningen egentligen frigjorde och är tomten och hans nissar i själva verket grymma och elaka?

Den här filmen träffar väldigt rätt och ger oss en mycket underhållande och spännande julberättelse. Vi får många speciella och annorlunda karaktärer och en fantasifull variant av tomten. Filmen är trots sin djärva B-filmstanke påkostad med bra foto och musik. Den innehåller också en stor dos humor och glimt i ögat vilket gör den till en given julfilm som tål att ses varje jul.


  • Publicerad:
    2018-12-23 10:10