MUSIK Denna vecka presenterar Nordfront bandet Triakel och deras låt ”Bli som far”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då kulturredaktören Daniel Olofssondaniel.olofsson@nordfront.se.

Triakel bildades år 1995 och är en svensk folkmusikgrupp från Östersund bestående av medlemmarna Emma Härdelin som sjunger, Kjell-Erik Eriksson på fiol och Janne Strömstedt på tramporgel. Gruppen kom till via ett nyårslöfte av Kjell-Erik och Janne som avtalade att de båda skulle uppträda med fiol och tramporgel på scenen tillsammans, och efter att Emma kom in i bilden med sin sång så var trion komplett.

Emma Härdelin medverkar också i den välkända folkmusikgruppen Garmarna som har en del elektroniska inslag. Garmarna har varit ett mycket viktigt band för den svenska folkmusikscenen på 90-talet. Kjell-Erik Eriksson spelar även i folkrockbandet Hoven Droven samt det countryinspirerade bandet Eastwick. Den 25 juni 2015 tog Kjell-Erik silver i ”Zornmärket” och den 7 augusti 2021 tog han guld och erhöll titeln riksspelman.

Triakel spelar folkmusik och visor med sång och melodier som beskriver känslor och olika händelser från dåtidens Jämtland och Hälsingland. Musiken handlar om naturens ovärderliga skönhet, glädje och passion, men också om olycka, mord och andra mörkare teman.

Hittills producerade album i samarbete med låtskrivaren och musikproducenten Benny Andersson, från den världskända svenska gruppen Abba, är: ”Triakel” (1998), ”Vintervisor” (2000), ”Sånger från 63° N” (2004), ”10 år med Triakel” (2005), ”Ulrikas minne – visor från Frostviken” (2011), ”Thyra” (2014) och ”Händelser i Nord” (2019). Hittills släppta singlar och EP-album är: ”Sparksången” (2015), ”Du gamla du fria – Nationalsången” (2020) och ”Jämtlandssången” (2021).

Veckans låt är ”Bli som far” från albumet ”Sånger från 63° N” (2004). Låten har en ironisk ton och handlar om fenomenet att ”barn ska bli som sina föräldrar”. I låten kopplas detta också till att unga människor förväntas vika sig för politisk korrekthet, ge upp sin idealism och bli en produktiv men alltmer utsliten löpare i det ekonomiska ekorrhjulet. Låttexten säger till och med att demokratin handlar om att ”Du kan välja sätt att trampas på”.

Låttext:

Det är så här
min käre lille son
Att vill du bli
så duktig som din far
Ge noga akt
på var vinden blåser från
Och håll dig väl
med den som makten har

Då ska du sent
om sider nå det mål
Så sent om sider
också pappa nådde
Och liksom pappa
när han illa mådde
Ska magen lugnas
med Novalukol

Till skänks får människan
ingenting min son
Man får betala
för var steg man tar
Och idealen
växer man ifrån
Och byxlös får
man gå med rumpan bar

Men gör som far
och allting går i lås
Och då ska pappa
aldrig vara ledsen
För om du delar
chefernas intressen
Du ärver pappas hus
och hans neuros

Svälj din förtret
glöm trolöshet och svek
Var aldrig ledsen
käre lille son
Du finner tröst
på närmsta apotek
Emot förnedring
tarvlighet och hån

Då ska du bli
precis vad pappa blev
Dit pappa klev dit
ska du också kliva
Dit vinden blåser
ska du också driva
För samma vindar
som din pappa drev

Svälj din förtret
ta ske'n i vacker hand
När makten trampar
på din ömma tå
Du lever i
ett demokratiskt land
Där du kan välja
sätt att trampas på

Då ska du bli
precis vad pappa blev
Dit pappa klev dit
ska du också kliva
Dit vinden blåser
ska du också driva
För samma vindar
som din pappa drev