YTTRANDEFRIHET. En grupp elever på Katedralskolan i Lund utreds för att ha uttryckt nazistiska sympatier. Två elever och en lärare har stängts av från skolan.

Enligt Katedralskolans hemsida finns det en liten grupp elever som ”vurmar för totalitarism”. Därför har skolan nu tillsatt utredningar mot ett flertal elever för olämpligt uppträdande. Dessutom har två elever och en lärare stängts av.

— Det har bland annat gjorts Hitlerhälsningar på skolgården, säger Rasmus Törnblom (M), utbildningsnämndens ordförande i Lund.

Under fredagen ska Törnblom ta ställning till om avstängningen av eleverna ska permanentas.

Enligt Katedralskolans rektor Ingalill Fritzon kan fler elever komma att stängas av.

— Den typen av kränkningar, rasism och språklig vårdslöshet, som har förekommit är oacceptabel. Utbildningsnämnden tydliggjorde så sent som förra året skolornas arbete med trygghet och studiero. Det fortsatta utredningsarbetet får visa vilka åtgärder som behöver vidtas, säger Rasmus Törnblom.

På Twitter får händelserna blandade reaktioner. Signaturen Ylva Matrisse skriver:

Elever avstängda på Katedralskolan i Lund: ”Har gjorts Hitlerhälsningar” Två rättssociologer Lunds universitet vill ha Sharia ist för svensk #polisen. Skolor i Lund brinner! Invandring o kriminalitet i staden. En polariserad konflikt mellan grupper.

Och signaturen Ronny Johansson konstaterar:

Det är ju för väl att Lunds kommun agerar kraftfullt genom ett värdegrundsarbete med berörda.


  • Publicerad:
    2020-09-03 22:40