SKOLAN. En aktiv afait, som undervisar på högstadiet i Luleå, hyllar öppet AFA:s våldsaktioner och deltar i deras demonstrationer – ”påverkar i så fall inte hans professionalitet”, kommenterar rektorn.

Barry Floyd Cogburn – vänsterextrem lärare på Bergskolan i Luleå. Foto: Facebook.

Nordfront har tidigare skrivit om AFA-aktivisten och mötesstöraren Barry Floyd Cogburn (850909-0554), vänsterterroristen som avslöjades av initiativet Avmaskerat.

Vi uppmärksammade hans antifascistiska engagemang redan efter första maj-demonstrationen i Boden 2018.

Tidningen har även rapporterat om hur lärare ”med fel åsikter” regelbundet stängs av eller helt förlorar arbetet i dagens Sverige.

Sagde Cogburn arbetar som högstadielärare på Bergskolan i Luleå.

”Det där var innan jag tillträdde.”

I en intervju för Exakt24 säger sig hans rektor Tina Ukonsaari först inte ha vetat någonting om denne lärares ställningstaganden för och engagemang i vänsterextrema våldshandlingar.

Konfronterad med ”den nya” informationen om Cogburns förehavanden menar rektorn inledningsvis att detta handlar om saker som utspelade sig innan hon tillträdde som rektor:

– Ja, det där är några år sedan, och jag var inte rektor då.

När hon då ställs inför Cogburns kommentarer om den nyligen inträffade halshuggningen av en lärare i Frankrike – där AFA-aktivisten betonar att det är ”det högerextrema våldet” som utgör det verkliga hotet, väljer rektorn att istället byta ämne till ”Cogburns professionalitet och popularitet som lärare”.

— Jag har inte uppmärksammat just det där, så tyvärr kan jag inte kommentera det. Däremot vet jag att han [Cogburn] sköter sitt jobb korrekt och professionell och tar avstånd från allt våld i skolan.

Intervjuaren påpekar att Cogburn på fritiden hyllar en organisation som aktivt och systematiskt sysslar med våld och trakasserier.

— Just nu kan inte jag svara på om det stämmer. Jag ser inte den sidan i hans jobb, svarar Ukonsaari.

Reportern påpekar då att denne lärare är ”helt öppen” med sitt engagemang ”på Facebook där han står med AFA” och tillägger: ”det råder inga tvivel om att han stödjer dem”.

— Jag förstår det, säger rektorn och fortsätter:

— Jag kan säga att det är ingenting som märks i vår verksamhet på det sättet, utan vi har väldigt professionella lärare.

”Jag har inte satt mig in i det där, för det finns en historia bakom – som jag inte känner.”

På frågan om hon har för avsikt att titta närmare på fallet Cogburn svarar rektorn:

— Jag har inte satt mig in i det, för det finns en historia bakom, och den känner jag inte. Naturligtvis så kommer jag fråga honom kring detta. Det finns ingenting som [gör att] vi i vår verksamhet eller organisation ens skulle kunna tänka oss att man öppet i vår verksamhet tycker att våld är okej på något sätt, utan det är noll tolerans.

Nordfront har för avsikt att även fortsättningsvis följa fallet Cogburn.


  • Publicerad:
    2020-11-25 21:10