NORDIRLAND. Två personer har nu gripits för mordet på den 30-åriga journalisten Lyra McKee i Londonderry på Nordirland.

Nordfront har tidigare rapporterat om upploppen i den katolska stadsdelen Creggan på Nordirland, där polisen samma dag genomsökte flera hem. I samband med upploppen sköts en kvinnlig journalist ihjäl, som senare kom att identifieras som Lyra McKee, 30 år.

Kvinnan ska fallit ihop vid en polisbil och sedan avlidit på sjukhus. Enligt polisen ska flera skott ha avlossats mot poliserna på plats.

— Tyvärr kan jag bekräfta att en 29-årig kvinna har dödats efter att skott avlossats i Creggan under kvällen, uppgav polisen Mark Hamilton under torsdagskvällen.

Mordet på Lyra McKee har fördömts av Nordirlands två största partier, det brittisklojala Demokratiska unionistpartiet (DUP) och republikanska Sinn Féin.

— Hjärtskärande nyheter. En meningslös handling. En familj har slitits isär. De som tog med sig vapen ut på gatorna på -70, -80, och 90-talet gjorde fel. Det är lika fel 2019, sa DUP-ledaren Arlene Foster i en kommentar efter mordet.

— Det här är en attack mot samhället, en attack mot fredsprocessen och en attack mot långfredagsavtalet, kommenterade Sinn Feins vice partiledare Michelle O’Neill efter händelsen.

Den nordirländska polisen utreder dödsfallet som ett terrordåd och under lördagen meddelade polisen att man lyckats gripa två misstänkta gärningsmän, 18 och 19 år gamla. Detta efter att man släppt en övervakningsfilm från händelsen.

— Folk såg pistolmannen och de som hetsade ut unga människor på gatorna, folk vet vilka de är. Svaren på vad som hände igår kväll ligger inom samhället. Jag ber folk att göra det rätta för Lyra McKee, hennes familj och för staden, och hjälpa oss att stoppa denna galenskap, sade polischefen Jason Murphy i ett uttalande.

Källa:
CCTV released following the murder of Lyra McKee


  • Publicerad:
    2019-04-21 23:55