NORDIRLAND. Efter att polisen gjort razzia mot flera hem i den katolska stadsdelen Creggan i Londonderry blev det kraftiga upplopp. En kvinnlig journalist ska också ha skjutits ihjäl – vilket polisen nu klassar som ett terrordåd.


Upploppen i Londonderry, Nordirland.

I den nordirländska staden Londonderry blev på torsdagskvällen en kvinnlig journalist skjuten till döds. Detta skedde i samband med upplopp i den katolska stadsdelen Creggan, där polisen samma dag genomsökte flera hem.

— Tyvärr kan jag bekräfta att en 29-årig kvinna har dödats efter att skott avlossats i Creggan under kvällen, uppgav polisen Mark Hamilton under torsdagskvällen.

Polisen har ännu inte gått ut med identiteten på den döda kvinnan, men hennes journalistkollegor har via sociala medier bekräftat dödsfallet.

I helgen uppmärksammar republikanska nationalister på Nordirland påskupproret 1916, som skedde mot det brittiska styret.

Mordet på den kvinnliga journalisten har fördömts av Nordirlands två största partier, det brittisklojala Demokratiska unionistpartiet (DUP) och republikanska Sinn Féin.

— Hjärtskärande nyheter. En meningslös handling. En familj har slitits isär. De som tog med sig vapen ut på gatorna på -70, -80, och 90-talet gjorde fel. Det är lika fel 2019, säger DUP-ledaren Arlene Foster i en kommentar.

— Det här är en attack mot samhället, en attack mot fredsprocessen och en attack mot långfredagsavtalet, säger Sinn Feins vice partiledare Michelle O’Neill.

Den nordirländska polisen utreder dödsfallet som ett terrordåd.

På måndag kommer en demonstration att hållas i Londonderry till stöd för ett fritt och enat Irland.

Källor:
Kvinna ihjälskjuten i kaoset på Nordirland
Journalist död i nordirländska kravaller


  • Publicerad:
    2019-04-19 09:00