POLITIK. Nya spänningar har vaknat till liv på Nordirland i och med Storbritanniens utträde ur EU. Brexitavtalet innehåller en del som kallas Nordirlandprotokollet, en omdebatterad paragraf i såväl Storbritannien som Irland.

Väggmålning på Nordirland från 80-talet. Foto: Guinnog, (CC BY-SA 3.0).

Nordirlandprotokollet i Brexitavtalet har väckt debatt och spänningar på Nordirland.

Protokollet gör gällande att Nordirland – som nu går ur EU – inte ska upprätta en hårdare landgräns mot Irland. Däremot införs hårdare gränskontroller och reglerad handel mellan Nordirland och resterande Storbritannien.

De irländska nationalisterna firar beslutet och hoppas att det är ett steg på vägen mot ett enat Irland, medan de pro-brittiska unionisterna oroar sig för att skäras av från resten av Storbritannien.

Nordirland har en historia av konflikter mellan just irländska nationalister, som menar att Nordirland ska tillhöra Irland, och unionister som tycker att Nordirland ska tillhöra Storbritannien. Den mest intensiva perioden av konflikter, ofta kallad The Troubles, pågick mellan början av 70-talet och 00-talet. De olika parterna skrev ett fredsavtal 1998, men motsättningarna tycks fortfarande bubbla under ytan.

— Många unionister är rätt oroliga nu. De upplever att Nordirland blir avskuret från Storbritannien. Storbritannien och EU måste inse hur instabil och skör situationen är. London och Bryssel har ett gemensamt ansvar för Nordirlands framtid, säger Katy Hayward, professor vid Queens University i Belfast, till SVT Nyheter.

Det största unionistiska partiet IUP vill avskaffa Nordirlandsprotokollet och hotar med att gå ur landets samlingsregering om inte detta sker. Dessutom har militanta unionister meddelat Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att man backar från fredsavtalet.

— Det ska inte vara någon gräns! Nordirland är en del av Storbritannien. Varför ska vi betala skatt på varor från en annan del av Storbritannien? Boris har svikit Nordirland. Som vanligt blir Nordirland blåst av Storbritannien, säger unionisten Stewart Finlay till SVT.

Unionisterna har nu avbrutit allt samarbete med polisen. Professorn Hayward oroar sig nu för att militanta grupper ska återgå till att ta till vapen.

Irländska nationalister hyllar emellertid avtalet.

— Jag tror att protokollet har fört oss lite närmare ett enat Irland. Unionisterna har nog spelat för högt, och medverkade till Brexit. Nu skyller de på protokollet, och lojalister talar om att ta till vapen igen. Men jag tror att vi är lite närmare ett enat Irland. Det vore fint, säger en man till SVT.


  • Publicerad:
    2021-03-28 20:45