TVSPEL Den första trailern för det efterlängtade tv-spelet GTA VI har nu publicerat av Rockstar. I detta spel återvänder spelaren till Vice City, som i GTA:s universum representerar Miami.

Det har gått tio år sedan GTA V publicerades av Rockstar Games. Spelet är en av spelvärldens största kommersiella framgångar och efter bara tre veckor hade det sålt mer än föregångaren GTA IV.

Även om GTA V fortfarande spelas av miljontals människor har pressen på Rockstar Games att leverera blivit allt starkare. Idag har Rockstar Games också till mångas förtjusning publicerat den första trailern för uppföljaren GTA VI.

Denna gång utspelar sig historien i Vice City och har två huvudpersoner, där ”Lucia” blir den första kvinnliga spelbara karaktären i spelseriens historia. Trailern ger också skäl till namnet ”Vice City” – som representerar Miami i GTA:s universum. Man får under en och en halv minut se flertalet afrikanska kvinnor som ”twerkar”, medan vita ses rulla runt i gyttja eller representeras av en man i stringtrosor som vattnar sin övervuxna gräsmatta samt en äldre dam, beväpnad med yxor och iklädd endast nattskjorta.

GTA-spelen har ofta förbigått politiskt korrekthet när man framställt nutiden, eller andra epoker, med en viss nivå av satir och samhällskritik. Samtidigt släppte Rockstar bland annat en Pride-mod till GTA V och har deltagit i bojkotter av Ryssland. Det återstår alltså att se hur väl GTA VI speglar samtidens USA.

I skrivande stund har trailern drygt 62 miljoner visningar.