CENSUR. Twitter censurerar vissa användare och favoriserar andra genom att styra hur de visas i sökresultat. Vissa konton är ”vitlistade” och prioriteras när sökresultat ska visas även om de inte är de mest populära, medan andra ”svartlistas” och inte visas alls.

riptwitter

Har twitter gjort sitt?

En källa inom mikrobloggsajten Twitter beskriver för Breitbart Tech hur Twitter styr vilka användares tweets som ska visas för andra. Den teknik som används vitlistar konton, vilkas innehåll sedan presenteras för användare i högre utsträckning av vad deras popularitet motiverar. Tweets från konton som å andra sidan svartlistats dyker helt enkelt inte upp när användare gör sökningar som bör inkludera dem.

En digital utgivare som Breitbart varit i kontakt med bekräftar uppgifterna. Denne oroade sig över Twitters makt över informationsflödet. Så kallad shadowbanning som Twitter ägnar sig åt med sin svartlistning innebär att användaren som utsätts inte känner till att denne har svartlistats. Kontot stängs inte av och ingen offentlig varning ufärdas. Syftet är att användaren ska fortsätta använda tjänsten som vanligt trots att ingen ser de tweets som användaren skriver i stället för att skapa ett nytt konto, vilket avstängda användare annars tenderar att göra.

Breitbart spekulerar i att detta kommer användas för att tysta användare med högeråsikter. Twitter har skapat ett tillits- och säkerhetsråd för att säkerställa att ”skapa en miljö där folk känner sig trygga med att uttrycka sig” vilket kan tolkas som att man kommer att vänstervrida debattklimatet på Twitter. Breitbart påpekar att flera kontroversiella personer och organisationer ingår i rådet, bland andra Anita Sarkeesian och muslimska Wahidinstitutet . Däremot nämner man inte judisk makt-organisationen Anti-Defamation Leauge (ADL) som också ingår i rådet.


  • Publicerad:
    2016-02-20 00:35