Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Twitters chef: “Förintelseförnekelse bryter inte mot vår policy”

Av Redaktionen, 2020-10-29
redaktionen@nordfront.se

YTTRANDEFRIHET. Chefer på teknikjättarna Facebook, Twitter och Google utfrågades av senaten om innehållscensur på sina plattformar. Censureringen verkar godtycklig och politisk.

Googles Sundar Pichai, Facebooks Mark Zuckerberg och Twitters Jack Dorsey utfrågades av amerikanska senaten på distans. Skärmbild: C-Span.org.

Facebook VD Mark Zuckerberg, Google VD Sundar Pichai och Twitter VD Jack Dorsey vittnade på tisdagen och onsdagen inför den amerikanska senatens handels-, vetenskap och transportkommitté om företagens tillämpningar av restriktioner och censur på sociala medier.

Republikanerna i utskottet anklagade de sociala medieföretagen för att censurera republikaners synpunkter. Demokraterna i utskottet ville att företagen skulle censurera fler inlägg med förevändningen att de borde göra mer för att stoppa spridning av så kallade desinformation och hatiskt innehåll som kan framkalla våld.

Twitters vd Jack Dorsey hävdade att Twitter inte har censurerat inlägg från landets president Donald Trump, vilket är en ren lögn då man inte bara tagit bort inlägg, utan även i förekommande fall flaggat presidentens tweets som vilseledande och falska.

Den visstidsanställde Bahtiyar Duysak stängde i början av november 2017 efter anmälningar mot Trump av presidentens konto på sin sista anställningsdag.

Twitter skyllde då på ”mänskliga misstag” medan Duysak själv försökte hävda att han inte trodde att hans avstängning av Trumps konto skulle verkställas, eftersom han trodde att presidentens konto var skyddat från att kunna bli nedstängt, hävdade han.

Utfrågningen av Dorsey handlade också om företagets digitala etiketter för ”faktakoll” av uppgifter, som också är politiskt färgade till vänsterpolitikers förmån.

Skandalerna kring familjen Biden
Mitt under de mest intensiva presidentvalskampanjerna i oktober avslöjade den sionistiska tidningen New York Post de graverande bevis som finns mot Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hans son Hunter Biden i form av internationell korruption på hög nivå och Hunters crack-knarkande och sexuella utsvävningar, eventuellt även tillsammans med underåriga flickor.

Uppenbarligen hade republikanerna haft tillgång till det graverande materialet under lång tid, och planterade detta hos New York Post som öppet stödjer Donald Trump för att publiceras när uppgifterna skulle göra som störst skada för Demokraterna under valkampanjen.

Som svar på det stängde Twitter – som stödjer Joe Biden – av systemmedietidningen New York Post från Twitter. Inte ens när kontroverserna kring det hårt kritiserades från många håll, lyftes avstängningen av tidningen – ens när Twitter hävdade att de hade gjort det.

Twitter pressade New York Post att radera sina fakta om Biden, annars skulle blockaden mot tidningen fortsätta.

Den republikanske senatorn Ted Cruz uttryckte under senatens utfrågning upprördhet mot Twitters grundare och vd:

— Dorsey, vem fan har valt dig?

Cruz menar att eftersom Dorsey inte har valts som politiker av folket, ska han inte bestämma vad folk får posta på Twitter. De sociala medieföretagen har alltid gömt sig bakom det faktum att de är privata företag och därför själva kan bestämma vad som ska vara företagspolicy, och därmed vad som får finnas på deras plattformar.

Samtidigt har de inte vela ta ansvar för innehållet på plattformarna, eftersom de inte publicerar det – publiceringen görs av användarna. Men eftersom de censurerar en del material, agerar de som publicister. Detta har varit en återkommande kritik från politiskt håll och framför allt från användarna.

I juli utfärdade Trump en presidentorder som förbjuder censur på sociala medier. Trots denna order har censuren ökat.

Förintelsebluffen i brännpunkten
Den mäktiga censurivrande judiska lobby- och förföljelseorganisationen ADL som har tillgång till de sociala plattformarna för att radera ”antisemitiskt innehåll” sköter alltmer innehållsmodereringen på de sociala plattformarna och beskrivningen av de regler som ska gälla för dem.

Jack Dorsey gav dock ett intressant svar på vad yttrandefriheten inkluderar. Den sionistiske republikanske senatorn Cory Gardner frågade Dorsey med skarp röst om företaget, som ibland varningsflaggar Trumps inlägg, har någon policy om så kallad förintelseförnekelse.

Som exempel nämnde Gardner Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei vars ifrågasättande av förintelsen finns kvar som inlägg på Twitter. Khamenei frågade retoriskt på Twitter hur det kan komma sig att Frankrike fängslar dem som ifrågasätter den judiska mytologin om ”förintelsen”.

Ali Khamenei anser att Frankrike har en skev juridik till förmån för judarna. Gardner tycker det är märkligt att Twitter tillåter sådana ”hatiska” inlägg från främmande länders ledare medan man censurerar det egna landets president.

Men Gardner nämnde inte att exempelvis Syriens president Bashar al-Assad och hans regering stängts av från plattformen, liksom Ungerns regering, vilka inte stängts av för förintelseförnekelse – uppenbarligen den värsta synd Gardner kan komma på – utan av andra politiska skäl.

Som argument för Twitters inkonsistens anförde Gardner Dorseys personliga åsikter om förintelsen. Efter en ganska lång tvekan svarade Dorsey ”ja” på frågan om han trodde att förintelsen ägt rum.

Gardner drog slutsatsen att de på grund av att båda trodde på förintelsen hade samma avsikter att inte låta Twitter bli en nätplats som terrorister skulle kunna hämta näring från för att ”begå terrorbrott”.

Information om förintelsebluffen tillåten
Dorsey gick med på att säga att Khameneis inlägg var ett exempel på ”vilseledande information” men Twitters policy om stoppande av falsk information gäller tre kategorier: Manipulerade medier, offentliga hälsofrågor – i synnerhet beträffande covid-19 – samt civil integritet, valpåverkan och undertyckande av röstande.

— Detta är allt beträffande vilseledande information. Vi har inga andra policyer beträffande falsk eller vilseledande information, sade Dorsey.

Den upprörde Gardner ifrågasatte att man får förneka ”mördandet av miljontals” judar och uppmana till våld mot ”en stat” [Israel] trots att det inte faller inom de tre kategorierna.

Något motsägelsefullt sade Dorsey då att ”förintelseförnekelse”  är missledande information men att Twitter inte har en policy mot den typen av information. Men för ett par veckor sedan vek sig Twitter för ADL:s krav att stoppa ”förintelseförnekelse” på sin plattform, vilket Facebook 12 oktober meddelade att de skulle göra.

Gardners poäng med utfrågningen av Dorsey var att stödja presidentens rätt till yttrandefrihet, men han använde judarnas intressefråga om antisemitism och förintelsebluffen som hävstång för att argumentera för presidentens yttrandefrihet men också för samma censur som Demokraterna vill att de sociala plattformarna gör ännu hårdare.

Cory Gardners bevekelsegrunder för att kritisera Twitter liknar de av Nordfront rapporterade dubbla budskap som den judiska tidningen The Jerusalem Post använder sig av för att kräva att de sociala företagen med hjälp av censur stryper antisemitismen på sina plattformar – inklusive kritik mot staten Israel vilket numera också i flera länder ingår i definitionen av antisemitism –  samtidigt som de med en talmudisk argumentation hävdar att de är motståndare till censur.

Hur väl ADL:s beslut för Twitter rimmar med Dorseys försäkran att ”förintelseförnekelse” inte faller inom kategorierna för vilseledande information får Twitters framtida beteende visa.


  • Publicerad:
    2020-10-29 13:00