TYSKLAND Tyska miljöpartiet, som bestämmer i Hannover, föreslår att en tredjedel av jobb ska reserveras för invandrare och därmed utesluta tyskar.

Som en del av ett ”mångfaldsprojekt” har tyska miljöpartiet – som innehar borgmästarposten i Hannover – föreslagit att en tredjedel av alla jobb som annonseras ut ska reserveras för invandrare.

Mot slutet av 2026 ska en tredjedel av alla nyligen utannonserade arbetsplatser sökas av sökande med en invandrarbakgrund”, skriver miljöpartiets turkiska partiordförande, Filiz Polat, om förslaget.

”Mångfaldsprojektet” syftar bland annat till att etablera Hannover som en ”invandringsstad”. Regeringen ska också genomföra en pr-kampanj för att uppmana invandrare att studera eller arbeta i staden.

Vidare ska man arrangera en ”mångfaldsdag” vid alla skolor i området och erbjuda ”antirasistisk coachning” till företag och myndigheter. Ett pris ska också delas ut till bästa ”invandrarföretag” i staden.

Kritiseras som "okonstitutionellt"

Förslaget möter nu kritik, bland annat från Bundestag-ledamoten Alexander Graf Lambsdorff (Fdp), som menar att det skulle bryta emot konstitutionen att reservera arbetsplatser på etnisk grund.

Vad händer med de andra två tredjedelarna? Är de reserverade för organiska tyskar?”, frågar Lambdsdorff via Twitter.