UTRIKES. Redan innan årsskiftet hoppas den tyska regeringen kunna skicka ner tyska väpnade styrkor till Syrien för att strida mot terrororganisationen IS. Huruvida detta kommer att ske med tillåtelse av den syriska regeringen framgår inte.

Redan innan årsskiftet kan Tyskland skicka ner trupper till Syrien för att bekämpa den Islamiska staten. Det man väntar på är ett godkännande från det tyska parlamentet. Sammanlagt rör det sig om en insats som kommer att innefatta 1 200 tyska soldater.

Enligt generalinspektör Volker Wieker kan insatsen bli mycket långvarig då man uppges ha en stor militär potential. Det enda som kan begränsa hur lång tid den eventuella tyska insatsen kommer att ta är de tyska politikerna.

— Det är politiken som avgör hur lång insatsen kommer att bli. Vi är väldigt uthålliga militärt sett, säger generalinspektör Wieker.

Tysklands försvarsminister Ursula van der Leyen uppger att de tyska styrkorna som skickas ner inte kommer att delta i det syriska inbördeskriget utan enbart kommer att slåss mot den Islamiska staten. Huruvida detta kommer att ske med tillåtelse av den syriska regeringen med president Bashar al-Assad i spetsen framgår inte.

Nästa vecka kommer parlamentsdebatten angående en militär insats i Syrien att påbörjas.

Källa:
Tyskland kan skicka styrkor till Syrien


  • Publicerad:
    2015-11-29 16:15