UTRIKES. Under torsdagen meddelade Italiens premiärminister Paolo Gentiloni att landet kommer att skicka runt 500 soldater till Niger för att hjälpa den västafrikanska nationen att stoppa invällare från att ta sig till Europa.

Det var under torsdagen som den italienska premiärministern Paolo Gentiloni meddelade att Italien kommer att skicka närmare 500 soldater, som tidigare tjänstgjort i Irak och Kuwait, till Niger för att hindra rasfrämlingar från att ta sig till Europa via Afrika.

Enligt Gentiloni är Niger ”det viktigaste transitlandet” för ekonomiska ”migranter” som har Europa som slutmål. Detta då invällare, som försöker ta sig till Europa, kommer nämligen först genom den libyiske staden Agadez, som är huvudort i centrala Niger.

— Vi åker till Niger efter en begäran från landets regering. Vi ska stärka säkerhetsåtgärderna och gränskontrollerna samt stödja landets polisstyrka, sa Paolo Gentiloni under torsdagen.

Vidare sa premiärministern att Niger är det land ”som kanske är mest villig att samarbeta”, på grund av att staten är just ett transitland och därmed inte mottar några ekonomiska fördelar från rasfrämlingar som är bosatta utomlands. Landet tjänar med andra ord inga pengar på att hjälpa invandrarna att lyckas ta sig till europeiska länder.

Källa:
Italy to send troops to Niger to stem migrant flow – PM


  • Publicerad:
    2017-12-29 08:00