SPORT OCH POLITIK. För att försöka provocera Ungrare planerade tyska politiker att lysa upp en fotbollsarena i regnbågsfärger när de båda landslagen möts imorgon kväll. UEFA meddelar att man inte kommer att tillåta Tysklands politiska aktion.

Tyska politiker ville lysa upp Allianz Arena i regnbågsfärger. Foto: Marco Verch, (CC BY-SA 2.0).

Imorgon kväll möter Tyskland och Ungern varandra i fotbolls EM. Matchen kommer att spelas i Allianz-Arena i München.

Inför matchen har dock stadsfullmäktige i den tyska staden börjat smida planer om en regnbågskupp mot Ungern. Det hela är tänkt att vara en protest från den tyska staden gentemot den lag som Ungerns nationalförsamling röstade igenom förra veckan, nämligen förbud mot homolobby-propaganda för barn.

Alla partier i Münchens stadsfullmäktige tycks vara eniga om att sportarenan ska lysas upp i regnbågsfärger, vilket har lagts fram som förslag.

Den europeiska fotbollskonfederationen, UEFA, meddelar dock att kuppen inte kommer att tillåtas, då det bedöms vara ett politiskt ställningstagande.

UEFA är genom dess stadgar en politiskt och religiöst neutral organisation. Med tanke på den politiska bakgrunden av det här specifika förslaget – ett meddelande som riktas mot ett beslut taget av det ungerska parlamentet – så måste UEFA avböja det här förslaget”, skriver organisationen.

Beslutet har i sin tur fått kritik från tyska politiker. Bayerns ministerpresident, Markus Söder, tycker att det är ”skamligt”:

Det hade varit en väldigt god symbol för tolerans och frihet”, beklagar sig politikern.

Även Ungerska homolobbyaktivister beklagar sig, eftersom de annars får ett enormt stöd av utländska organisationer:

Vi har mottagit ett enormt stöd från internationella aktörer, men det här borde ha varit en självklar symbol för solidaritet”, säger en HBTQP-aktivist till Deutsche Welle.

Eftersom regnbågskuppen inte tilläts i München har man beslutat att tända upp arenorna i Köln och Frankfurt istället. Tysklands lagkapten, Manuel Neuer, kommer dessutom att bära en regnbågsfärgad armbindel under matchen.

Ungerns utrikesminister, Peter Szijjarto, fortsätter att försvara den nya lagstiftningen:

— Vi har röstat igenom den här lagen för att skydda ungerska barn, och västra Europa kämpar emot det. Jag tycker att det är skadligt och farligt att förväxla politik med sport, säger Szijjarto.

Ungerska fotbollssupportrar har sjungit sånger och hållit i banderoller i protest mot homolobbyn under tidigare matcher.


  • Publicerad:
    2021-06-22 17:30