UTRIKES Trots att en samlad västlig elit redan beslutat att den ryske oppositionsprofilen Aleksej Navalnyj mördats av Putin pekar allt mot att han dog av naturliga orsaker. Detta enligt ledaren för Ukrainas militära underrättelsetjänst.

När den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj kollapsade i ett sibiriskt fängelse där han avtjänade ett 21-årigt fängelsestraff kom ett stort antal ledare i väst inom bara en timme att förklara att han mördats av Rysslands regering.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken hävdade bland annat att  ”Ryssland är ansvarigt för detta”. President Joe Biden gick ännu hårdare ut och sa i ett tal att ”det råder inga tvivel” om att Rysslands president Vladimir Putin mördat Navalnyj.

— Det är ett bevis på Putins brutalitet, fortsatte han.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson deklarerade också att ”ryska myndigheter och president Putin personligen bär ansvaret för att Aleksej Navalnyj inte längre är vid liv”, varpå en enad västlig elit i utspel efter utspel alla konstaterade samma sak.

Men nu har Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst GUR, valt att avslöja vilka uppgifter man kunnat samla in om dödsfall. Och det verkar som att uppgifterna om ett naturligt dödsfall från ryska myndigheter stämmer.

— Jag kanske gör er besvikna men vad vi vet dog han verkligen av en blodpropp, ska Budanov ha sagt enligt ukrainska medier i samband med ett 2024-forum som hölls i Kiev under söndagen.

— Det här är mer eller mindre bekräftat, det är inget vi har tagit från internet tyvärr, ska han även ha sagt.