BROTT. Den bulgariska journalisten Victoria Marinova undersökte påstått fusk med EU-bidrag när hon våldtogs och mördades.

Victoria Marinova (skärmdump)

Den bulgariska journalisten och producenten på TVN:s nyhetskanal Victoria Marinova, våldtogs och mördades brutalt i lördags i Bulgariens femte största stad Ruse. Hon är den tredje journalisten i EU i år som har mördats.

Marinova var på väg att besöka en plats i byn Hitrino för att undersöka omständigheterna kring ett upphandlingsavtal.

— TVN är en av mycket få medier i Bulgarien som rapporterar om våra undersökningar, säger Atanas Tchobanov, redaktör på den bulgariska portalen Bivol.bg, en av de nyhetsgrävande kollektiv som undersöker korruptionen.

Marinovas sista sändning handlade om företag som är inblandade i EU-finansierade infrastrukturella projekt vilka administreras av lokala myndigheter. 30 till 40 procent av de EU-bidrag som har mottagits påstås av några journalister försvunnit i korruption och mutor.

Sent i september intervjuade Marinova två journalister som arbetade med historien. Dessa var den 13 september på väg att följa upp ett tips om att viktiga dokument höll på att eldas upp. De två journalisterna greps då av bulgarisk polis och hölls i förvar under sju timmar.

Flera korruptionsbekämpande enheter och medlemmar av EU-parlamentet kräver en fullständig undersökning av omständigheterna kring våldtäkten och mordet på Victoria Marinova.

— Det är ännu oklart huruvida mordet har med hennes arbete att göra, säger Tchobanov.

Enligt lokala medier säger polisen att det inte finns några bevis för en sådan koppling.

Källor:
Bulgarian investigative journalist murdered
Xeлицoи зo yбитoтo жypнoлиcтao: Bĸ пeмним дpyгe тeлaeвo бpyтoлнe пpĸcтъплĸниĸ в ΠycĸКопирано от
OCCRP Journalists Held by Police for 7 Hours in Bulgaria


  • Publicerad:
    2018-10-08 16:25