EU. 47 000 extra i månaden i ”bidrag” till alla politiker, pengar vars användning inte ska kunna granskas av allmänheten, det är det nya budet från den illa ansedda EU-domstolen.

Alla EU-parlamentariker får 47 000 kronor extra i månaden utöver sin lön i ”bidrag”, för att exempelvis kunna ha en jobbtelefon. Trots att det är allmänt känt att politikerna använder den enorma summan till helt andra saker, som är helt mot reglerna, väljer nu EU-domstolen att stoppa all granskning av verksamheten.

Det extra ”bidraget” får enligt reglerna endast användas till jobbrelaterade utgifter, men en granskning som gjorts av oberoende journalister visar att pengarna ofta smusslas undan till politikernas personliga konton, bland annat genom bluffakturor.

— I dag krävs det ingen redovisning alls i EU-parlamentet, vi sparar vara kvitton i en pärm men det är aldrig någon som frågar efter dem, säger Morgan Berglund-Williams som är Centerpartistisk pressekreterare.

För att hindra en granskning av sin ljusskygga verksamhet röstade EU-parlamentarikerna 2015 igenom regler som förbjuder granskningar av hur de offentliga skattepengarna används. Nu slår EU-domstolen fast i en dom att detta var riktigt och i enlighet med värdegrunden.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-10-01 20:45