HÄLSA. Den 24-åriga Julia Adolfsson fick spänningshuvudvärk och yrsel, för att sedan plötsligt falla ihop mitt på gatan. Hennes p-piller hade orsakat flera blodproppar i hjärnan.

Genrebild. Skärmbild: Youtube.

Den 24-åriga Julia Adolfsson fick flera blodproppar i hjärnan efter att hon ätit p-piller i sju år. Anledningen till att hon började med p-piller var inte bara behovet av ett preventivmedel utan också för att lindra hennes svåra mensvärk.

Blodpropparna kom en dag när hon skulle delta i ett lopp i Borlänge efter att lidit av en svår spänningshuvudvärk i flera dagar. När hon gick från parkeringsplatsen föll hon plötsligt ihop och kräktes. En förbipasserande ringde ambulans som tog henne till sjukhus.

En röntgenundersökning visade att Julia fått flera blodproppar i hjärnan.

— Jag var väldigt borta. Jag hade en massa morfin i kroppen och förstod inte allvaret, utan sov mest. Det är först nu i efterhand, när man har pratat med läkarna, som man förstår vilket allvarligt tillstånd jag befann mig i, säger Julia.

Den enda anledning som läkarna kunde se till blodpropparna var hennes p-piller. Hon fick genast sluta med sina p-piller och får aldrig mer äta sådana. Hon vill nu varna andra från att använda p-piller.

— Jag har vänner som också äter p-piller. De blev väldigt förvånade och fick sig en tankeställare kring vad det egentligen är som man stoppar i sig. Risken är ju väldigt liten, men någon måste vara den där procenten som får en blodpropp.

De p-piller som Julia ätit under senaste tiden innehåller gestagen och östrogen. Tillverkaren informerar på bipacksedeln att kombinerade hormonella preventivmedel av den typen ökar blodproppsrisken.

Mödrahälsovårdsöverläkaren på Falu lasarett, Sara Hogmark, säger att blodpropp är en allvarlig biverkan av p-piller, om än ovanlig. Hon råder alla som är oroliga att rådgöra med en barnmorska.

Källor:
Julia, 24, fick blodpropp i hjärnan – av p-piller
24-åriga Julia fick blodpropp i hjärnan – nu vill hon varna andra: ”Om p-piller funnits för män hade man aldrig accepterat det”


  • Publicerad:
    2019-10-29 19:30