INRIKES De unga vuxna som bor hemma med sina föräldrar ökar i Europa. Sverige sticker ut i Norden då andelen hemmaboende nästan fördubblats.

Efter att antalet unga vuxna (personer mellan 18 och 34 år) som bor hemma med sina föräldrar gått ner sedan 2019 ser man nu ett trendbrott. Mellan 2022 och 2023 ökade andelen hemmaboende från 12,5 till 21,9 procent. Robert Bojje som är chefsekonom på SBAB bank spekulerar i orsakerna bakom:

— Från senvåren 2022 började räntorna att höjas. Tillsammans med den höga inflationen har det påverkat ungas möjlighet att köpa en bostad. Sedan har vi inte heller haft en fungerande hyresmarknad i större städer där unga kan få en hyresrätt utan lång kötid, säger Boije.

Staten bör rycka in med stöd

I Europa ökar också andelen unga som bor hemma, men ökningen är marginell i jämförelse med de svenska siffrorna: Från 49,4 till 49,6 procent. Enligt MSN så är det Kroatien som ligger sämst till med 76,9 procent medan Finland klarar sig bäst där endast 16,3 procent av de unga bor hemma hos sina föräldrar. På andra plats kommer Danmark med 16,9 procent.

— Danmark och Finland har en tudelad hyresrättsmarknad. De har en del som liknar allmännyttan i Sverige, men också en del som har helt fri hyressättning där unga slipper köa till en hyresrätt. Sådana faktorer kan göra att Sverige sticker ut i ett nordiskt perspektiv, spekulerar Boije.

Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen menar också att staten bör rycka in med pengar för att få fart på byggandet. Från 2016 till 2021 delade staten ut ett investeringsstöd till byggföretag och Linder menar att det är ”sådana bostäder vi behöver om unga ska kunna flytta hemifrån”.

— Finland och Danmark ger statligt stöd till bostadsbyggande. Jag tror att det här visar att det behövs någon form av statligt bostadsstöd. Om man tittar generellt på bostadsproduktionen kan man se att det byggs mer när staten går in, avslutar Linder.