NORGE. Den folkfientliga organisationen NOAS uppmuntrar norrmän till att stötta så kallade flyktingar som kommer till Norge genom att skänka smycken. Detta som en reaktion på Danmarks beslagstagning av asylsökares smycken.

Etsmykke

Norska organisationen för asylsökare (NOAS) har nyligen lanserat kampanjen #Etsmykkeforenflyktning som går ut på att norrmän ska skänka sina arvssmycken till organisationen. Dessa ska sen auktioneras bort och förtjänsten ska NOAS använda för att finansiera rättshjälp till asylsökare som behöver det.

NOAS generalsekreterare, Ann-Margit Austenå, säger till NRK att kampanjen är en reaktion på den beslagstagning av smycken som införts i Danmark och den åtstramning som norska regeringen har infört.

— Smycken har blivit en symbol på något man tar från flyktingar. Vi önskar vända på det här och vill istället använda smycken som en symbol för värdighet, ett annat sätt att se på flyktingar.

Ger bort arvssmycken

Ordföraren i Oslo, Marianne Borgen från Sosialistisk Vensterparti, deltar gladeligen i kampanjen och berättar för NRK att hon ska skänka en guldring som hennes far gav till hennes mor.

— Detta är en ring som min pappa gav till min mamma och jag minns att hon brukade ta fram den vid speciella tillfällen när hon ville göra sig extra fin.

Hon hade från början tänkt att ge den till någon av sina döttrar, men väljer nu istället att skänka den till NOAS.

Tidigare publicerad på Frihetskamp.net.

Källa:
Gir vekk arvesmykker


  • Publicerad:
    2016-02-18 15:00