UTRIKES. USA har infört nya sanktioner mot 38 ryska diplomater och företag. Anledningen uppges bland annat vara att Ryssland stödjer Assad-regimen i Syrien och att landet försöker ”omstörta västerländska demokratier”.

Finansdepartementet i USA har meddelat att man inför nya sanktioner mot Ryssland. 38 diplomater och företag drabbas av sanktionerna, som USA menar är ett svar på ”en uppsjö av skadlig verksamhet runt om på jorden”. USA:s finansminister Steven Mnuchin anklagar bland annat Ryssland för att försöka ”omstörta västerländska demokratier” och hålla på med ”skadlig verksamhet på nätet”. Även landets annektering av Krimhalvön och stödet till Assad-regimen i Syrien uppges som skäl för sanktionerna.

En av de drabbade är Konstantin Kosachev, ledamot i Council of the Federation Committee on Foreign Affairs. Han menar att sanktionerna är totalt grundlösa, och kallar dem ”omotiverade, fientliga och meningslösa”. Rysslands inrikesminister Vladimir Kolokoltsev är också en de drabbade personerna.

Även om USA hela tiden hävdar att sanktionerna införs på grund av Rysslands påstått omoraliska handlande världen över, så finns det många som menar att det finns andra skäl. Bland dem finns Yury Shvitkin, vice ordförande i försvarsutskottet i det ryska parlamentet. Enligt honom är sanktionerna ett resultat av lobbying från det USA:s militärindustrikomplex.

Anklagelserna som USA nu än en gång riktar mot Ryssland har pågått ända sedan Krimhalvön blev en del av Ryssland 2014 efter att en överväldigande majoritet röstat för detta i en folkomröstning. Ukraina, som halvön var en del av innan, hävdar dock fortfarande tillsammans med USA att området är ”ockuperat”.

Källa:
US hits Russia with new sanctions, interior minister among 38 officials, tycoons & companies listed


  • Publicerad:
    2018-04-06 20:50