UTRIKES USA:s utrikesminister menar att ”rysk aggression” förklarar kaoset i ett Sri Lanka med brist på mat & bränsle, skenande priser och en president som drivits bort av stormande demonstranter.

USA:s utrikesminister Antony Blinken hävdade på söndagen att ”den ryska aggressionen” i Ukraina delvis orsakat oron i Sri Lanka. Önationen har i flera månader befunnit sig i ett krisläge, där bristen på på mat och bränsle tilltagit medan priserna skjutit i höjden. Kaoset eskalerade på lördagen när tusentals demonstranter stormade presidentens bostad och tvingade honom att fly.

— Vi ser effekterna av denna ryska aggression överallt. Den kan ha bidragit till situationen i Sri Lanka; vi är oroliga för konsekvenserna runt om i världen, sa Blinken till reportrar i Bangkok.

Han påstod vidare att ”den växande mat-osäkerheten” runt om i världen ”har förvärrats avsevärt av den ryska aggressionen mot Ukraina.” Utrikesministern upprepade sin tidigare uppmaning till Moskva att låta 20 miljoner ton spannmål lämna ukrainska hamnar, vilka, enligt hans åsikt, ryska styrkor blockerar som en del av sin militära strategi.

Han tillade också något oväntat i sammanhanget att blockaden även orsakat att priserna på gödselmedel i Thailand ”skjutit i höjden”.

Ryssland förnekar alla anklagelser om att man skulle blockera livsmedelsexporten från ukrainska hamnar, och hävdar istället att man erbjudit fraktfartyg säker passage – men att Ukraina däremot hindrar civila fartyg från att lämna hamnar, inklusive den stora i Odessa.

Den ryska sidan hänvisar vidare till att Kievs utplacering av havsminor har skapat ett hot mot sjöfarten i området. Tidigare denna månad sa Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov att ”vissa länder” försöker använda livsmedelsförsörjningsfrågan ”på värsta möjliga sätt” – nämligen genom att falskeligen anklaga Moskva och samtidigt ”vittvätta” Ukraina.

Krisens omfattning

Sri Lanka misslyckades i maj för första gången i landets historia med att betala av på sin utlandsskuld. Bränsleransonering infördes i början av juli och beväpnad polis har fått sällskap av soldater på bensinstationer.

Krisen har fram till nu främst tillskrivits den så kallade coronapandemin, som berövat önationen livsnödvändiga intäkter från turism. En ökning av de offentliga utgifterna, skattesänkningar tillsammans med kvantitativa lättnader har samtidigt drivit inflationen uppåt.

Omkring 100 000 människor bedöms först ha omringat och sedan intagit den lankesiska presidentens bostad i Colombo på lördagen. I videoinlägg på sociala medier kan man se demonstranter plaska runt i presidentresidensets pool. Några springer gapskrattande omkring med underkläder inne i vad som framstår som ett sovrum. President Gotabaya Rajapaksas och premiärminister Ranil Wickremesinghe har mitt under massoroligheterna sett sig nödgade att avgå.