UTRIKES. Det amerikanska utrikesdepartementet erkänner nu att deras mål i det syriska kriget är att förhindra bekämpningen av islamistiska terrorister i Syrien.

Det amerikanska utrikesdepartementets sändebud i Syrien erkänner att amerikanernas mål med kriget är att förhindra Syrien och Ryssland från att bekämpa terrorister. Den amerikanska ambassadören James Jeffrey berättar under en konferens i Bryssel att de vill skydda terroristerna från “rysk aggression.”

Jeffrey tillägger att den syriska regeringen med stöd av Ryssland är ute efter en militär seger i hela Syrien.

“Vårt mål är att göra det svårt för dem, genom att använda en mängd diplomatiska, militära och andra medel”, berättar Jeffrey om Syriens och Rysslands strider mot terrorister.

Vidare hotar Jeffrey med att USA kommer att svara våldsamt mot alla kemgasattacker, som han menar är “en av Syriens favoritmetoder för att avancera.” USA har tidigare påstått att den syriska regeringen skulle vara ansvarig för kemgasattacker mot den civila befolkningen, något som USA har använt som ursäkt för att attackera Syrien innan händelsen ens är utredd.

Jeffrey berättar att amerikanska soldater officiellt befinner sig i Syrien för att bekämpa Islamiska staten, i själva verket vaktar de mestadels oljefälten i landet. Han beskriver situationen som en komplikation för den syriska regeringen.

Den amerikanske översten Myles Caggins beskriver situationen i norra Syrien på följande vis;

“Provinsen Idlib verkar vara en magnet för terroristgrupperingar, i synnerhet för att området på många sätt är okontrollerat. […] Det finns en mängd olika grupperingar där, samtliga är ett obehag och ett hot mot hundratusentals civila som bara försöker klara av vintern.”

Jeffrey och den amerikanska ambassadören i Turkiet David Satterfield träffades under mötet i Bryssel för att diskutera hur USA och NATO kan hjälpa Turkiet att främja sina intressen i Syrien. Under mötet talades det om terroristgrupperna som “opposition” mot den syriska regeringen.

Den dominerande grupperingen i provinsen Idlib är Hayat Tahrir al-Sham, en militant gruppering som som har sitt ursprung i den islamistiska terrorgruppen Al-Nusra. Den här grupperingen valde dock Jeffrey och Satterfield att inte diskutera på sitt möte.

Källa:
US now openly admits its goal in Syria is to make it ’difficult’ for Moscow and Damascus to defeat terrorists


  • Publicerad:
    2020-03-14 22:25