UTRIKES. Efter allt intensivare strider mellan Turkiet och Syrien försöker Ryssland nu medla fred.

Nordfront har tidigare rapporterat om hur striderna mellan Syrien och Ryssland å ena sidan och Turkiet och islamister å den andra intensifierats den senaste tiden.

Konflikten rör den syriska regionen Idlib, på gränsen till Turkiet.

Enligt ett avtal från 2018 ska Turkiet arbeta i Idlib för att hålla tillbaka regionens mångtaliga radikala islamister samt skilja dessa från mer moderata krafter som motsätter sig Syriens president Bashar al-Assads styre. Något som den syriska regeringen menar att de misslyckats med. I stället menar Damaskus att Turkiet i själva verket deltar i attacker mot syriska regeringstrupper, som i sin tur svarat militärt vilket resulterat i territoriella framgångar för Syrien samt döda turkiska soldater.

Efter att hela 34 turkiska soldater dog i torsdags efter ett syriskt flygangrepp har Turkiet trappat upp sin krigföring och sköt i helgen ner två syriska stridsflygplan.

Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har Turkiet nu har dödat över 2 500 syriska regeringssoldater samt förstört en mängd militärt material, däribland 135 stridsvagnar.

Ryssland – som stödjer Syriens regering men som även på många plan är allierat med Turkiet – kommer under torsdagen att hålla ett möte med Turkiet i syfte att trappa ner våldsutvecklingen parterna emellan. Ryssland har länge haft en medlande roll i det nio år gamla inbördeskriget.

Samtidigt har USA sett sin chans att så split mellan Ryssland och Turkiet mot bakgrund av den senaste tidens händelseutveckling. Washington vill nämligen öka det militära handelssamarbetet med Ankara, som de förstnämnda påpekar trots allt är en Nato-medlem. Enligt USA:s specielle representant i Syrien James Jeffrey försöker de även att påverka Turkiets olika ståndpunkter inför förhandlingarna.


  • Publicerad:
    2020-03-03 22:30