UTRIKES. Erdogan ber Grekland att släppa in migranter och skicka vidare bördan till övriga europeiska länder.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har i ett TV-sänt tal bett Grekland att släppa in de migranter som vill invadera Europa.

— Grekland! Jag ber er […] öppna gränserna och befria er från den här bördan. Låt dem resa till andra europeiska länder, bad Erdogan.

De senaste veckorna har Turkiet manat de nära 4 miljoner så kallade flyktingar som finns inom landet mot den grekiska gränsen. Syftet är att pressa EU till att stödja Turkiets imperialistiska krigföring i grannlandet Syrien, där Ankara stödjer olika islamistgrupperingar som strider mot den valda regeringen i Damaskus.

— Ifall europeiska länder vill lösa [migrant]frågan måste de stödja Turkiets politiska och humanitära lösningar i Syrien, sa Erdogan i onsdags.

Tidigare hade Turkiet och EU ett avtal som gick ut på att de sistnämnda betalade Turkiet stora summor pengar mot att dessa stoppade ytterligare migranter från att nå Europa. Avtalet kom till i samband med den stora migrantkrisen 2015.

Greklands regering har dock än så länge vägrat att släppa in rasfrämlingarna. I stället har man bland annat infört fängelsestraff för migranter som olovligen tagit sig in i landet. De som olovligen korsat den grekiska gränsen döms nu i snabbrättegångar till upp emot 4 års fängelse, utan rätt till permission.

Internet har dessutom svämmats över av flera klipp då migranterna betett sig illa och bland annat kastat stenar mot grekiska gränsvakter.

De har även använt diverse fulknep för att få sympatier bland västs befolkningar. Bland annat har det framkommit att de hållit barn över eldrök i förmodat syfte att få dem att börja gråta inför massinvasionsvänliga mediers kameror.

Det grekiska motståndet mot migranterna har även intensifierats på en mängd öar som är ökända för deras många migrantläger. Lokalbor som fått nog har attackerat både poliser som utkommenderats för att skydda migrantlägren samt olika NGO:er som understödjer massinvandringen på plats. Flera läger har även utsatts för brandattacker.

Källa:
’Open the gates’: Erdogan tells Greece to let migrants across border ahead of his talks with EU – after second blaze breaks out at refugee camp on Lesbos


  • Publicerad:
    2020-03-09 19:05