Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Turkiet hotar Europa med nya “flyktingar”

Av Redaktionen, 2020-04-14
redaktionen@nordfront.se

UTRIKES. Turkiets utpressning av Europa med hot om rasfrämlingsinvasion har visat sig fungera. Grekland förbereder sig för en ny våg ”flyktingar”, varav en del befaras vara smittade med SARS-CoV-2.

Recep Tayyip Erdoğan.

Grekiska styrkor har åter satts i förhöjd beredskap sedan det blivit klart att Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdoğan planerar för ytterligare en attackvåg mot Europa, bestående av så kallade flyktingar.

Tjänstemän i Grekland uttrycker oro för att en del av dessa ”flyktingar” kan vara smittade med det nu fruktade coronaviruset SARS-CoV-2.

Underrättelserapporter gör gällande att turkiska myndigheter flyttar grupper bestående av rasfrämlingar från avlägsna områden i inlandet till Turkiets västkust, där smugglare i hemlighet kan föra ”flyktingarna” till grekiska öar som ligger endast några kilometer bort.

Greklands kustbevakning, flygvapen och flotta ökar sitt patrullerande i Egeiska havet som delar Grekland och Turkiet, i väntan på vad de kallar ”ett organiserat försök” av Erdoğan att skicka tusentals ”flyktingar” till Europa.

Syftet är enligt grekiska medier att Erdoğan på så sätt ännu en gång ska kunna utpressa Europa att ge honom pengar för att det nu finns nästan fyra miljoner ”syriska flyktingar” i Turkiet, och för att han inte ska släppa ut dem i Europa.

Relationerna mellan Grekland och Turkiet har varit ansträngda sedan Erdoğan tidigare i år deklarerade att han inte längre skulle ”hindra flyktingar” från att ta sig till Europa.

I vad Syriens president Bashar al-Assad har kallat en utpressningsaktion har Turkiet aktivt hjälpt ”flyktingar” att ta sig in i Europa.

Erdoğan återkallade sina invasiva ”flyktingar” i mars månad, efter att Frankrike meddelade att 50 miljoner euro skulle satsas på humanitär hjälp till syriska flyktingar. Tiotusentals flyktingar transporterades då åter från gränsen till Grekland, till avskiljda läger i Turkiet, i syfte att sakta ned spridningen av coronavirus i Turkiet.

Men Turkiet har offentligen lovat att åter öppna gränserna till Europa för sina ”syriska flyktingar” – varav 64 procent i mars kom från Pakistan – och ingen vet hur många av dem som är Covid-19-sjuka.


  • Publicerad:
    2020-04-14 12:55