GREKLAND. Turkisk militär ockuperade i veckan ett gränsområde nära den grekiska staden Feres. Grekiska myndigheter befarar nu att Turkiet förbereder en gränsövergång för att låta migranter illegalt ta sig in i EU.

Turkiets president Tayyip Erdoğan har hotat Europa med en massiv rasfrämlingsinvasion. Foto: Pixabay (Public Domain).

Turkisk militär ockuperade i veckan ett stycke land som hör till Grekland men som ligger på östra sidan av floden Evros, skriver Samhällsnytt.

Gränsen ligger fast medan floden vindlar sig fram. Under årens lopp har floden flyttat sig genom meanderslingor som skurit av landtungor – som dock fortsatt hör till Grekland.

Gränsdragningen fastställdes år 1955 i ett avtal mellan Turkiet och Grekland och även Google Maps har pekat ut området som grekiskt.

Turkiet menar emellertid nu att floden utgör gränsen och att all mark öster om den är turkisk, vilket de tagit som intäkt för att ockupera ett gränsområde nära den grekiska staden Feres.

Det var först omkring 10 turkiska soldater som satte upp tält i området. Fler tillkom efterhand och nu finns en hel pluton, runt 35 män, där. Soldaterna som uppges tillhöra turkisk militärpolis är beväpnade och uppför sig hotfullt. De ska ha avfyrat vapen mot grekisk personal i området.

Området förstärktes nyligen av grekisk militär som satte ut stängsel och förberedde en fördämning av floden i avsikt att stärka EU-gränsen och förhindra olaga intrång.

Grekiska myndigheter befarar nu att Turkiet ockuperar området för att förbereda en gränsövergång för att låta migranter illegalt ta sig in i EU. Den turkiska presidenten Tayyip Erdoğan har vid ett flertal tillfällen hotat Europa med en invasion av utomvästliga migranter.

Greklands tidigare utrikesminister Nikos Kotzias har uttryckt att ”varje del av Grekland måste försvaras” och även fördömt Turkiets tilltag att resa sin flagga i området.


  • Publicerad:
    2020-05-24 13:25