UTRIKES. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson greps under fredagen av turkisk polis efter att ha delat ut flygblad med texten ”Kom inte till Sverige” vid Turkiets gräns. Partiets presschef Henrik Gustafsson har kommenterat händelsen med att stämpla landet som en skurkstat.

SD:s flygblad som riktar sig till migranter. Skärmbild.

Efter att ha befunnit sig vid den turkiska gränsen och delat ut flygblad med texten ”Sweden is full. Don’t come to us! We can’t give you more money or provide any housing. Sorry about this message” greps under fredagen Jimmie Åkesson av turkisk polis på grund av detta.

Därefter fördes partiledaren för Sverigedemokraterna till flygplatsen i Istanbul där han sattes på ett flygplan till Köpenhamn. Åkesson väntas landa på Kastrups flygplats senare under dagen.

Partiets presschef Henrik Gustafsson är hård i sin kritik över den turkiska polisens agerande.

— Vi kan bekräfta att det land som Morgan Johansson och regeringen vill förhandla med, och ge mer pengar till, är ett land där man blir gripen och utfrågad för att man delar ut flygblad som staten inte godkänt. Turkiet är en skurkstat som absolut inte bör ha inflytande över europeisk migrationspolitik. Det är uppenbart dåligt både för migranter såväl som för Europa, säger Gustafsson.

Även Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är hårda i sin kritik, men inte emot gripandet av Åkesson utan mot hans flygbladsutdelning.

Lövin kallar Åkessons initiativ för ”iskyla” och Busch Thor det för ”tramsigt”.

Inte heller Anders Ygeman (S), som är regeringens energi- och digitaliseringsminister, bryr sig om gripandet. Istället skriver han så här på Twitter:

”Ändå lite trist att Sverige är fullt när sånt här händer”.

Källor:
Jimmie Åkesson greps när han delade ut flygblad – har skickats hem från Turkiet
Jimmie Åkesson omhändertagen av polis – deporteras från Turkiet


  • Publicerad:
    2020-03-06 17:00