FOLKUTBYTE. Läckta dokument beskriver en mörklagd operation, där amerikansk militär transporterar illegala migranter i flygplan från Texas till landets ”vita inre”. Syftet med relokaliseringen är omtvistat.

Transportflygplan, genrebild. Foto: Staff Sgt. Sarah Brown (U.S. armed forces), Public domain, via Wikimedia Commons

USA:s militär använder passagerarflygplan för att transportera illegala migranter till olika destinationer i landet från en militär flygbas i Texas, enligt dokument som Fox News har kommit över.

Operationen, som har bekräftats av Pentagon, har avsetts genomföras i hemlighet.

Kommande dagar, veckor och månader är det militärflygplatsen och basen Laughlin i Del Rio, Texas, som blir utgångspunkten för transporter av illegala migranter till ”hemliga destinationer i USA:s inre”.

Detta enligt en överstes uppgifter till sina underordnade – och förmodat förmedlade till Fox News-värden Tucker Carlson av en visselblåsare.

Det avslöjande e-postmeddelandet förklarar att flighterna kommer att genomföras i regi av Immigration and Customs Enforcement (ICE) samt Del Rio Border Patrol.

Överste Matthew Burrows instruerar enligt dokumentet personal vid basen hur operationen ska hållas hemlig:

Ta inga fotografier och avstå från att skriva något om det på sociala medier” skriver han, och fortsätter:

Om någon frågar om det, hänvisa till offentliga källor.

De exakta destinationerna för dessa flygresor är okända. En talesman för Pentagon uppgav i Carlsons program att resorna är en del av ett ”förflyttningsprogram för icke-medborgare”, och hänvisade Carlsons team till myndigheten Immigration and Customs Enforcement (ICE) .

— Vid ICE förnekar man inte att man använder militärflygbasen Laughlin för att ”omlokalisera” stora skaror migranter till olika platser i Amerikas inre – samt att man gör det i lönndom, sa Carlson i sitt program på onsdagskvällen.

Han tillade att ICE har lovat att presentera ytterligare detaljer kring verksamheten, men att man underlåtit att göra det. Operationen – i den mån den existerar som Carlson gör gällande och ICE inte förnekar att den gör – är kanske inte helt utan tidigare motstycke.

Tidigare långväga bussningar av illegala migranter
I mars rapporterade Center for Immigration Studies, som i mainstreammedier kallas ”en högerextrem tankesmedja” att Department of Homeland Security grep migranter nära den mexikanska gränsen i Texas och överlämnade dem till en välgörenhetsorganisation för att placeras på bussar och bli körda så långt norrut som till Georgia, Kentucky, Tenessee och Massachusetts.

Migranterna, som bussades norrut, tilldelades dokumentet Order Release on Recognizance, enligt vilket migranterna får stanna i USA, men uppmanas att självmant uppsöka en deportationsofficer vid ett senare tillfälle.

Denna ”grip och släpp-policy” stoppades av den förre presidenten Donald Trump, men återinfördes tidigare i år av president Joe Biden.

Då antalet gränsöverskridanden ökade drastiskt efter att Biden svors in som president – och ännu mer i takt med att Trumps något striktare immigationspolicy steg för steg byttes ut, började administrationen själv att chartra bussar, för att lätta på trycket för administrations- och boendefaciliteter vid gränsen – ofta till de boendes bestörtning i de orter dit migranterna transporterades.

Användandet av flygplan för detta ändamål är inte heller en ny idé – utan diskuterades redan i mars.

Bidenadministrationen hänvisade till piken för gränsöverskridanden och trycket på faciliteter vid gränsen, när man argumenterade för fördelarna med att nyttja ICE:s flygplan för att flyga migranter till stater nära den kanadensiska gränsen – enligt Washington Posts källor.

Sambandet mellan dessa flygningar som diskuterades i mars och de nu pågående är dock inte helt klarlagt.

Sekretessen som omger flygningarna gör det svårt att direkt påvisa Bidenadministrationens ultimata avsikt med den här typen av transporter.

En demografisk transformation
Med nya rekordsiffror för antalet gränsöverträdare varje månad sedan januari argumenterar vissa att tjänstemän i Del Rio och andra gränsstäder helt enkelt inte klarar av att hantera inflödet – och att administrationen vill fördela trycket – snarare än att låsa in massor av immigranter i redan överbelastade boenden – och riskera en PR-katastrof.

Carlson är emellertid övertygad om betydligt mörkare motiv. På onsdagen sa han:

— Vad du bevittnar är en demografisk transformation i vårt land utan vårt samtycke och i trots mot gällande lagar…Detta händer. Vårt jobb är att tiga och acceptera det. Vi vet att de kommer att kalla oss för saker om vi inte accepterar det.

Ett flertal ledande demokrater har i debatten argumenterat för det nödvändiga i att ”blanda upp” och ”späda ut” Amerikas ”vita inre”.

Carlson har också anklagat Demokraternas ledarskap för att trycka på för ökad invandring i syfte att omforma USA:s demografi till deras egen fördel, då immigranter typiskt röstar på Demokraterna – en anklagelse, vilken som bekant även riktas mot Socialdemokraterna i Sverige.

 


  • Publicerad:
    2021-07-17 13:30