INRIKES En grupp nationella i Västsverige har genomfört två lyckade insamlingar för att ta förnödenheter till europeiska kvinnor och barn som flyr Ukraina. Insamlingarna har fått starkt stöd lokalt, även av en ICA-butik som vägrar ta avstånd från agerandet när den lokala lögnpressen går till angrepp.

”Vänersborgare skänkte till Ukraina via högerextremist”, skriver lokaltidningen TTELA i en hetsartikel som sponsrats av den svenskfientliga underrättelseorganisationen Expo.

Bakgrunden är att många i Vänersborg, inklusive ICA-butiken Älgen, har valt att stötta ett lokalt initiativ av en grupp män som samlat in förnödenheter och pengar för att åka till den ukrainska gränsen och hjälpa flyktingar från det pågående kriget.

Men eftersom flera av männen antingen har en bakgrund i den nationella rörelsen eller fortfarande har något typ av engagemang ansåg lokaltidningen att projektet behövde ”granskas” med hjälp av Expo.

ICA-butiken Älgen, som valde att hjälpa männen, konfronteras av tidningen varpå butikschefen Christoffer Russo inledningsvis blir chockad.

— Fy, det hade jag ingen aning om, säger han till tidningen.

Trots detta vill ICA-handlaren inte ta avstånd från butikens engagemang i insamlingen.

— Engagemanget lokalt har varit superstort och långt över mina förväntningar. Jag känner mig rätt stolt över alla varor som vi har fått ihop, som är nere i Ukraina nu. För mig har den goda gärningen varit det viktiga och centrala.

När Russo pressas vidare om det verkligen inte spelar någon roll vilka politiska åsikter den som samlar in pengar har svarar han:

— Den goda gärningen och att hjälpa är det som har varit viktigt centralt, så jag håller nog fast vid det. Framåt så kommer vi göra en väldigt stor insamling via Röda Korset, så där kommer väl vårt fokus att ligga. Kriget är ju långt ifrån över.

Russo vill inte heller utesluta att butiken stödjer gruppen om de väljer att åka ned till Ukraina en tredje gång och när butikschefen återigen pressas att ta avstånd genom att påminnas att butiken ”uppmanade folk att bidra till den här insamlingen” svarar han:

— Att folk går samman för människor som lever så pass långt bort, i en kris, känner jag mig fortfarande väldigt stolt över.

På fråga säger Russo sig inte ha gjort några ”googlingar” på huvudpersonen bakom insamlingen.

— Jag brukar inte göra bakgrundskontroller på mina kunder, säger han.

— Han handlar ju här i butiken och jag har alltid högt förtroende för kunderna här.

Inte heller Vänersborgsborna tycks uppskatta hetsen mot arrangörerna bakom insamlingen. På TTELA:s Facebooksida är en majoritet av kommentarerna till ”granskningen” negativa, samtidigt som man ställer sig positiva till initiativet.

Detta tycks dock inte lokaltidningen ha tagit så bra då man har publicerat en artikel där man menar att kommentarerna har sitt ursprung i ”nazistiska kanaler” och att de kommer från fejkade konton.

Nedan är ett axplock av de kommentarer som finns till den ursprungliga artikeln. Nordfront har valt att censurera avsändarnas identiteter då vi till skillnad från TTELA inte anser det troligt att det rör sig om ”fejkade konton”, men för den som vill går det förstås att besöka TTELA:s Facebooksida själv för att undersöka och även delta i diskussionerna.

"Skäms du inte? Du slickar upp och sparkar ner"

Lokaltidningen väljer i sin så kallade granskning även att konfrontera huvudmannen bakom insamlingen, en 30-åring från Vänersborg, för att ifrågasätta hans engagemang. När de ringer upp honom är han på väg tillbaka från en andra resa till den ukrainska gränsen.

Till tidningen berättar han bland annat att man har lyckats att evakuera 19 européer, däribland en svensk, från Ukraina.

På fråga om han tror att folk bryr sig om hans politiska åsikter svarar mannen:

— Nej det tror jag absolut inte. Jag tror mer att det handlar om handlingen. Att vi är här och faktiskt bidrar med någonting. Det är ju väldigt många som inte gör det.

Till skillnad från TTELA tror han inte heller att någon skulle känna sig ”lurad” på grund av detta.

— Vi gör ju det som vi säger att vi ska göra. Det viktigaste är att vi håller
det vi lovar.

När samtalet inte verkar komma längre tar en av männens kamrater över telefonen och avslutar samtalet med lokaltidningens reporter.

— Skäms du inte när du håller på såhär? Du slickar upp och sparkar ner. Jag har inget mer att säga i detta.