INRIKES Det har blivit färre problem än vad man räknat med att placera ut flyktingar från krigets Ukraina i svenska kommuner. Detta uppger Migrationsverket som förvånas över hur lätthanterliga ukrainarna har varit.

Cirka 40 000 personer har tagits emot som flyktingar i Sverige från det pågående kriget i Ukraina. Av dessa behöver en stor del hjälp med boendet. Men detta har lett till betydligt färre problem än vad Migrationsverket förutspått, skriver Aftonbladet.

Enligt en ny lag som trädde i kraft den 1 juli har kommunerna tagit över ansvaret från Migrationsverket att ordna boende för flyktingar. Detta innebär att flyktingar som idag bor på Migrationsverkets boenden kan komma att placeras i andra kommuner.

— Vi försöker få till pusslandet innan vi fattar beslut. I många fall har vi fått till lösningar som är bra för alla, men det är klart att det finns fall där folk har fått flytta ganska långt, men det är en liten del, säger Magnus Önnestig, direktör på Migrationsverkets nationella operativa avdelning, till Aftonbladet

Men även detta har ställt till med färre problem än väntat.

— Det har rullat på med färre friktioner än vad vi befarande på förhand. Vi är utan tvekan nöjda med arbetet, sedan kan det variera över landet. Men generellt sett är vi väldigt nöjda, säger Önnestig.