OCKUPATION En vänsterorienterad aktionsgrupp stormade på söndagen tillsammans med hundratals illegala afrikanska invandrare ett franskt center ämnat för ukrainska flyktingar och krävde ”lika villkor för alla migranter”.

La Chapelle Debout-kollektivet (LCG), en vänsterextrem grupp som beskriver sig vara ”i uppror mot utlänningars, asylsökandes och papperslösa migranters öde” i Frankrike, tillkännager på Twitter att de i söndags attackerade och ockuperade Porte de Versailles mottagningscenter för ukrainska flyktingar med krav på ”papper och bostad åt alla oavsett nationalitet.

Organisationen har lagt upp videor på kaosande främlingar och rödingar som skriker ut sina krav. Talare kritiserar i materialet att mottagningscentret idag inte utnyttjas till sin fulla kapacitet, samt att det är vikt för migranter från Ukraina.

Centret förkroppsligar segregationism och vit överhöghet

— Inuti finns det föreningar och statliga tjänster som garanterar flyktingar tillgång till legalisering, hälsa, boende, skolgång, sysselsättning och social hjälp… Och det är tomt, hävdar en talare och motiverar ockupationen med det förmenta faktum att centret ”förkroppsligar en segregationistisk mottagningspolitik ledd av den franska staten.”

I ett pressmeddelande som publicerades på söndagen anklagas centrets ledning för att bedriva en verksamhet där ”vit överhöghet skapas, för att sedan fortleva som något normalt och legitimt” – detta, menar författarna, bevisat genom att ”endast människor, som kan bevisa att de är av rätt nationalitet välkomnas, medan andra förvägras tillträde”.

Frankrike är allas!

Här åberopas vidare alla människors – helt oavsett deras migrationsstatus eller nationalitet – ovillkorliga rätt till:

  • tillträde till Frankrike.
  • bostad och social trygghet bekostat av franska staten.
  • ekonomiskt bistånd levererat av franska staten.

Pressmeddelandet avslutas med en slogan:

Bostäder och papper för alla! Rörelse- och bosättningsfrihet! Nej till rasism, ja till rättvisa!

Tilltaget med ockupationen visar tecken på att ha haft avsedd effekt. På måndagsmorgonen skrev LCG på Twitter att ”ockupationen slutade fredligt runt 10:30 på morgonen.” och hävdade att man hade säkrat ”en tid på tisdagen hos den regionala prefekturen för fortsatta förhandlingar.