VÄNSTEREXTREMISM Webbsidan Avmaskerat har granskat vänsterextrema ”Aktionsverket”, som ligger bakom ”Radio Noden”.

Förra året lanserades den vänsterextrema radioplattformen ”Radio Noden”, som i sin tur grundades av föreningen ”Aktionsverket”.

Nu har webbsidan Avmaskerat granskat initiativtagarna bakom projektet, som har visat sig vara en salig blandning av afaiter, mediapersonligheter, syndikalistfack och förlag.

Ordförande för föreningen är Ayman Osman (790904-1373), som har en våldsam historia inom AFA, Revolutionära fronten och Seppuku Media. År 2019 grundar han föreningen Aktionsverket.

Vice ordförande är Annika Lundmark (770812-1921), en ledande figur inom vänsterextrema AFA. Hon är dessutom flerfaldigt dömd för politiskt motiverade våldsbrott.

Suppleant för föreningen är Alexander Nilsson (910128-1872), tidigare aktivist inom Revolutionära fronten och sambo med Lundmark.

Föreningens firmatecknare heter Aida Amoli (900723-4660). Hon sitter i Stockholm stads kulturnämnd som representant för Vänsterpartiet, och har sedan tidigare arbetat åt flera större medier, som Tv4 och SVT.

Resterande rödingar, som man kan läsa mer om i Avmaskerats artikel, är följande:

Felipe Nyström (880113-0678),
Sarah Degerhammar Bonk (841026-3522),
Madeleine Persson (841228-0060),
Nathan Hamelberg (740717-0617)

"Radio Noden"

Målet med radioplattformen ska vara att samla alla Sveriges vänsterpoddar under samma tak. Grundarna består av allt från AFA-figurer till etablerad media.

Ambitionen är sedan att man ska börja producera vänsterorienterade video- och tevesändningar.

Avmakserat beskriver hur projektet på sikt kan leda till radikalisering inom den vänsterextrema miljön:

Bland Radio Nodens samling finner vi AFA:s egna Radio Hugin. Vi finner det AFA-kopplade bokcafét Amaltheas radio. Vi finner Syndikalistisk radio, anarkistisk radio och vi finner den högaktuella podcasten Komintern. Komintern har nyligen blivit mycket uppmärksammad efter att nättidningen Exakt24 kunde avslöja att personerna bakom den har kopplingar till AFA-Göteborg och är involverade i hembesök – alltså att man åker hem till enskilda personer och attackerar dem, deras familj, fordon och hem.

Att man sedan publicerar dessa extremradikala podcasts (som har relativt få lyssnare) bredvid mer populära sådana som Radio Cyklopen, Allt åt Alla och Arbetaren.se som tillsammans har många fler följare gör att man framför allt legitimerar den vänsterextrema radion men också att man introducerar den till nya människor – vilket i värsta fall radikaliserar lyssnaren. Exempelvis så kan en person som i år lyssnat på Arbetarens radio nu med ett enkelt klick under kafferasten lyssna på AFA:s radio – utan att ens veta om vad AFA är för något.

Den nya ”revolutionära” radioplattformen verkar inte oroa varken etablerad media eller IT-jättarna. Radio Noden går nämligen att ladda ned som app via både Google och Apples appbutiker.