VÄNSTEREXTREMISM. En våldsam vänsterextremist i Sverige åtalas nu för att ha förvarat flera grovkalibriga automatvapen. Bland vapnen fanns även en polisuniform och en peruk.

Det var i juni i förra året som polisen informerades om att en container full med vapen hade hittats i Taberg utanför Jönköping. Det var en inbrottsliga som hade tagit sig in i containern som även innehöll en polisuniform, peruker och löshår.

Tillsammans med SÄPO genomförde polisen en grundlig utredning och har knutit en man till inte bara vapnen i containern, utan också till andra vapenfynd och en väska i skogen på Bondeberget, som hittades av orienterare. Väskan innehöll ett komplett funktionsdugligt halvautomatiskt AR-15-gevär, vapendelar till modellen och tillhörande verktyg, samt magasin och ammunition.

I containern och på andra platser i Taberg fann man även vapendelar som kunde sättas ihop till fem kompletta AR-15-gevär och ett AR-10-gevär.

— Utredningen visar att det funktionsdugliga vapnet av typen AR-15 har satts ihop och färdigställts inne i containern och att det därefter har avfyrats. Övriga påträffade delar av samma gevärstyp hade kunnat sättas ihop till fyra fullt funktionsdugliga vapen. Det är fråga om vapen av särskilt farlig beskaffenhet, säger kammaråklagare Petra Schöniger som är utredningsansvarig.

Den 32-åriga man som är misstänkt för grovt vapenbrott är en vänsterextremist med anknytning till den vänsterextrema miljön. Han har tidigare varit misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd i samband med en demonstration i Jönköping 1 maj 2014 som arrangerades av nedlagda Svenskarnas Parti. Utredningen blev nedlagd efter att preskriptionstiden löpt ut.

— Jag menar att mannen kan kopplas till de här fynden på flera sätt. Bland annat finns teknisk bevisning som binder honom till containern, det funktionsdugliga vapnet och fynden på Bondberget, säger åklagaren.

Förutom 32-åringen har även ett flertal andra vänsterextremister suttit frihetsberövade under utredningens gång. Utredningen har inte kunnat ge svar på vad vapnen varit tänkta att användas till, några planer på attentat har inte upptäckts.

— Utredningen ger dock starkt stöd för att den åtalade mannen har kopplingar till den autonoma miljön, vilket är en av anledningarna till att jag anser att brottet bör bedömas som synnerligen grovt. För att inte föregripa prövningen i domstol avser jag inte att gå in på några närmare detaljer kring detta för närvarande, säger Schöninger.

Enligt åtalet ska brottet ses som extremt grovt då det anses vara ideologiskt motiverat:

Brottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom det varit fråga om ett stort antal vapen av särskilt farlig beskaffenhet samt eftersom innehavet varit av synnerligt farlig art, särskilt då brottsligheten varit ideologiskt motiverad och vapnen innehafts i en kriminell miljö där de kunnat befaras komma till brottslig användning.

Nordfront kommer att återkomma i fallet.

Publicerades ursprungligen på Frihetskamp.net.


  • Publicerad:
    2019-04-24 20:25