KRÖNIKA. Det är snart OS, ett idrottsevenemang som lockar många. Men det finns de som inte kommer att få möjligheten att titta. Nämligen våra gamla på ålderdomshemmen.

gamla ser på tv

Jag vet att detta kanske inte ses som en stor grej. Men tänk på det en gång. Jag vet många äldre som idrottat i sin ungdom. Då kanske det är viktigt att få se på OS. Och jämför man det med asylsökandes rättigheter blir situationen med ens absurd.

Nils är 88 år och bor sedan några år tillbaka på ett ålderdomshem i västsverige. Han är änkeman och saknar sin fru. Många i personalen tycker att han är jobbig och tvär. Men det finns en sak som Nils älskar. Att se på sport. Då glimtar det till i hans isblå ögon och man ser hur gubben njuter. När OS går är det lite feststämning framför allt bland farbröderna på hemmet. De minns tillbaka och känner igen sig. De hejar på Sverige.

Men nu är det inte längre en självklarhet att OS kommer att få visas på hemmen. Anledningen är att sportevenemanget sänds på betalkanalerna. Jag kan tycka att det vore en droppe i havet för kommunerna att betala dessa kanaler för våra äldre. Men så enkelt är det inte.

Äldreomsorgens budget är oerhört snäv. Det ska sparas in och det sker på våra äldres bekostnad. Det var inte länge sedan smörets vara eller icke vara diskuterades. Ska våra gamla verkligen få smör på mackan? Är det nödvändigt? Frågade sig politikerna.

Samtidigt finns det som vi alla märkt ohämmade resurser då det kommer till ensamkommande eller asylsökande. Jag vet att jag inte är ensam om att reagera över detta. Om det finns plats i vårt land och ekonomi som klarar av alla dessa nyanlända ska väl fanimig inte smör på mackan åt våra pensionärer vara för mycket begärt!

När så kallade papperslösa familjer erbjuds boende och fullt socialstöd kan väl kommunerna ”skämma bort” våra gamla med betal-TV under OS? På vissa äldreboenden tvingas personalen väga de gamlas blöjor. Anledningen: blöjor kostar pengar.

Att man sedan tvingas höra ensamkommande flyktingbarn (läs skäggbarn) gnälla på Sverige för att de har för låg levnadsstandard får mig att vilja skrika. Vem har inbillat dem att de har rätten att komma hit och ställa krav? Och helt meningslösa och befängda krav dessutom.

Vårt folk är lågprioriterat och det är de mest utsatta som får ta smällarna av den påtvingade mångkulturen. Jag tycker det är en skam att vi inte längre kan tillgodose vårt eget folks behov. Eller rättare sagt; Jag tycker det är en skam att våra ”folkvalda” politiker hellre omhuldar nyanlända än detta lands äldre.

För frågan är, vart ska vårt folks utsatta vända sig om det samhälle de lever i vänder dem ryggen? Det borde vara en självklarhet att man tog hand om sina egna först. Att detta inte görs är bara ännu ett bevis på vilket degenererat styre vi har i det här landet.

Självklart ska Nils och hans kamrater på ålderdomshemmet få möjligheten att följa OS. Och det borde inte vara något att ifrågasätta att han och alla andra äldre ska få ha smör på mackan och lite extra guldkant i tillvaron på sin ålders höst. Vi har ett ansvar inför dessa människor och det är på tiden att det tas på allvar!


  • Publicerad:
    2014-02-05 20:20