MÅNGFALD En arabisk kirurg i London fick nästan omgående klagomål av personal och patienter efter att han börjat jobba på sjukhuset. Ledningen hävdar att de varit omedvetna om situationen men en har hittills hittat brister på över hälften av de barn som arabkirurgen har ”behandlat”.

Det anrika barnsjukhuset Great Ormond Street Hosptial (GOSH) i London skakas av en skandal där ortopediska kirurgen Yaser Jabbar, 43, kan ha skadat hundratals barn med onödiga och skadliga operationer.

Jabbar utbildades på St George’s Hospital Medical School i London och var specialiserad på rekonstruktioner av låren och underbenen. Han började arbeta på GOSH 2017 och redan efter ett halvår så fanns det medarbetare som påpekade att saker inte stod rätt till. Ledningen valde att ignorera klagomålen och även anhöriga till patienter som klagade. Ledningen hävdar dock att de inte hört om brister kopplade till Jabbar samt de inte vetat något innan 2022.

En utomstående granskning av kirurgen och den ortopediska verksamheten har gjorts av Royal College of Surgeons (RCS) och resultatet fick sjukhuset att genast påbörja en egen granskning i maj. Alla de 721 patientfall som Jabbar varit involverad i ska gås igenom för att se om barnen fått en korrekt behandling. Av de 39 fall man tittat på hittills så har 22 barn fått olika skador. 9 av barnen har men som är lindriga till måttliga medan 13 av dem har svåra skador som kan vara livslånga.

Lång rad skador

Ett exempel på de skador som barnen fått är olika långa ben och i ett fall rör det sig om en skillnad på 20 cm mellan benen. Andra problem är kronisk smärta, muskelskador som kräver återkommande operationer, nervskador, permanenta deformationer samt amputationer efter allvarliga komplikationer. Personalen har beskrivit att de aldrig någonsin varit med om så många amputationer förut.

En patient som lyfts fram som ett exempel är en 6-årig pojke som opererades för att få rakare och längre ben.

– Efter ett par dagar lossnade ställningen och mitt barn hade väldigt ont, sa pojkens far. Man kunde känna benen i hans ben, som kändes ur position, som att de inte låg rakt och stack ut åt fel håll.

När pojkens föräldrar försökte prata med Jabbar om detta så avfärdade han dem på ett väldigt bryskt sätt. Det visade sig sedan att den metod som använts, den så kallade Ilizarov-metoden som utvecklades i 50-talets Sovjet, var både felaktig och olämplig enligt RCS. Men arabkirurgen tycks ha ett speciellt intresse för metoden som han har skrivit flera vetenskapliga artiklar om.

Ilizarov-metoden har även orsakat skador i Sverige och 2016 anmäldes ortopedläkaren Telmo Ramos på Sjukhuset i Skövde för 49 fall av felbehandling då han använde behandlingsstrategin på fel typ av skador. 37 av dessa patienter bedömdes ha fått allvarliga vårdskador, men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) friade läkaren. Sjukhuset har dock slutat använda metoden.

Oacceptabelt och oproffessionellt

RCS skriver i sin rapport att Yaser Jabbars beteende är oacceptabelt och oprofessionellt. Han struntade i att dokumentera sitt arbete, dolde komplikationer, gjorde pre-operativa bedömningar av barns tillstånd som beskrivs som oacceptabla och han genomförde operationer utan att föräldrar ens godkänt dem innan. Men de kritiserar även hela verksamheten som de beskriver som farlig för patienterna, dysfunktionell och att den drivs som en politisk organisation.

Kirurgen tvingades till betald ledighet i 2022 och i januari i år förlorade han sin engelska legitimation. Men trots det har han fortsatt operera både barn och vuxna på Clemenceau Medical Center och varit konsult på Orthocure i Dubai. Han har även föreläst på olika konferenser där han marknadsförts som erfaren och framgångsrik trots att artiklar om hans felbehandlingar av de brittiska barnen funnits på nätet sedan 2022.