FRANKRIKE. Den första dagen av åtalet mot Varg Vikernes är till ända. Vikernes, som bland annat är åtalad för så kallade rasistiska yttringar menar att han är oskyldig. Åklagaren yrkade på fyra till sex månaders fängelse och 5000 euro i böter för de påstådda brotten.

Den åtalade Varg Vikernes.

Den åtalade Varg Vikernes.

Den 41-årige Varg Vikernes, eller Louis Cachet som han officiellt har ändrat sitt namn till, är åtalad av den franska åklagarmyndigheten för vad man menar är uppvigling till rashat eller religiöst hat på hans hemsida Thulean Perspective. Han står även åtalad för att ha förringat krigsförbrytelser.

Till tidningen VG uppger Vikernes att han är en förföljd person och då först och främst av lögnaktig media. Han tror dock att han kommer att bli frikänd från anklagelserna i rätten. Runt etthundra av Vikernes fans har närvarat för att stötta honom under rättegången.

Åtalet
Vikernes hävdar att de blogginlägg som åklagarmyndigheten använder som bevismaterial emot honom är falska och inte skrivna av han själv. Han hävdar vidare att polisväsendet har fabricerat bevismaterial i syfte att sätta dit honom.

Åklagaren yrkade på fyra till sex månaders fängelse och 5000 euro i böter. Domen väntas vara klar den 8 juli.

Bakgrunden
Varg Vikernes och hans fru Marie Cachet blev arresterade i sitt hem den 16 juli förra året. Polisen misstänkte då att paret hade planerat att begå terrorhandlingar. Bakgrunden till misstankarna uppgavs då vara inlägg på Vikernes hemsida, att han var en av dem som fick motta Anders Behring Breiviks manifest samt att Vikernes fru lagligt hade köpt fyra jaktvapen.

Bloggade för mycket. Blev "terrorister".

Bloggade för mycket. Blev ”terrorister”.

Paret blev snart frikända från terrormisstankarna, men Vikernes blev senare åtalad för inlägg han hade skrivit på sin hemsida. Åtalet var då planlagt till den 17 oktober förra året. Datumet ändrades dock till den 3:e juni i år eftersom åklagarmyndigheten hade lagt till fler punkter i åtalet som försvararna var tvungna att förbereda sig på.

Förra året gjorde Varg Vikernes följande uttalande till norska NRK:

Dessa är fabricerade bevis. Jag förstår inte vad jag anklagas för. De fann sextio utkast på min hårddisk hemma, utkast som inte publicerats. Jag kan inte se hur det skulle kunna leda till åtal.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.net.


  • Publicerad:
    2014-06-03 19:45