MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det danska black/folk-metal projektet Myrkur med låten ”Himlen Blev Sort”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Myrkur är ett folk/black metalprojekt som danskan Amalie Bruun ligger bakom. Bruun hade tidigare spelat in och släppt indiepopmusik under sitt eget namn och inledningsvis hemlighöll hon sin identitet som personen bakom Myrkur.

I intervjuer har Bruun förklarat att hon alltid dragits till den nordiska känslan bakom både folkmusik och black metal och att hon som ung lyssnade på band som Mayhem och Ulver. Att skapa egen musik där hon fick kombinera dessa musikstilar var således något av en barndomsdröm som förverkligades.

I en intervju på Youtube berättar Bruun lite om sin syn på naturen och nordisk mytologi, samt hur hennes musik inspirerats av dessa två ting. Bruun menar bland annat att mycket av den nordiska kulturen tyvärr gått förlorad på grund av främmande inflytande:

— Det finns ett särskilt sätt att se på världen i vår del av världen. Vi älskar vår historia och vår kultur, och likt andra kulturer har den blivit förstörd av andra religioner. Jag går inte runt och hyser agg mot kristendomen eller så, men om man ser på det historiskt så har den hjälpt till att trycka undan en del av hur vår kultur verkligen är, säger Bruun och fortsätter:

.– Och nu har det kommit andra religioner som gör samma sak.

Bruun säger också i intervjun att hennes musik inte direkt är politisk, men att det ändå finns ett visst budskap där.

2014 släppte Myrkur sin självbetitlade debut-EP Myrkur och sedan dess har Bruun hunnit släppa två fullängdsalbum och ett livealbum. Debutalbumet släpptes 2015 och producerades av Kristoffer ”Garm” Rygg från det norska black metalbandet Ulver – passande nog då musiken är uppenbart inspirerad av Ulvers tidiga verk. Det följdes upp av livealbumet Mausoleum (2016) och Mareridt, som släpptes tidigare i år.

Via sociala medier släpper Bruun även emellanåt akustiska inspelningar av sina egna låtar, gammal folkmusik och annan musik som inte finns med på hennes album. Veckans låt Himlen Blev Sort är ett sådant exempel och framförs i denna version med lyra och nyckelharpa.

Typiskt för Myrkur så är lyriken väldigt mörk och sorgsen, vilket även återspeglas i musiken.

Låttext:

Troligt går jeg
Månen stor
tåge favner skovens jord
Vinde blæser mit hår
Blade visner mens jeg går

Sig mig fader
Dæmonens vold
kan du mig redde fra stormen så kold
Da du forlod mig til underverdenens port
mit hjerte forstene, Himlen blev sort

Kun om natten kommer vi frem
skjult af mørket har vi hinanden
i en verden der ikke er for mig
kan jeg ånde kun gennem dig

Sig mig fader
Dæmonens vold
kan du mig redde fra stormen så kold
Da du forlod mig til underverdenens port
mit hjerte forstene, Himlen blev sort


  • Publicerad:
    2017-12-15 20:00