MUSIK Denna veckan presenterar Nordfront låten ”Querkraft” med neofolkbandet Rome.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då kulturredaktören Daniel Olofssondaniel.olofsson@nordfront.se.

För de Nordfrontläsare som regelbundet lyssnar på Radio Nordfront är neofolkakten Rome knappast okänt, då Romes musik varit återkommande i podden under en längre tid.

Rome är egentligen en enmansband, bestående av luxemburgaren Jérôme Reuter. Sedan starten 2005 har Rome kommit att bli det kanske mest omtyckta och inflytelserika bandet inom neofolk-genren.

Musikaliskt och tematiskt är det väldigt klassisk neofolk: Militäriska takter, akustiska gitarrer, rötter i europeisk folkmusik och med historiska, eurocentriska och krigiska teman.

Bland Romes mest uppskattade album återfinns exempelvis Flowers From Exile (2009) som handlar om det spanska inbördeskriget mellan bolsjeviker och nationalister. En annan klassiker är A Passage To Rhodesia (2014), som berör den vita Afrika-nationen Rhodesias uppgång och fall.

Amerikansk bedragare försöker stoppa Rome

Nyligen gick Jérôme Reuter ut och meddelade att han är under juridisk attack från en man i USA som varumärkesskyddat namnet ”Rome” och försöker hindra Reuter från att själv använda namnet.

Mannen i fråga heter “Rome” Ramirez och har bildat ett punkrockband vid namn “Sublime with Rome”. På grund av detta tror han sig ha rätt till namnet.

I ett uttalande om saken skriver Jérôme Reuter:

Vad än små strider och skärmytslingar som denna vidriga moderna värld bjuder på så ville jag aldrig ta del av dem, men jag har tvingats in i denna förskräckliga juridiska strid av herr Ramirez oavsett vad, och jag måste försvara mig mot denna attack vare sig jag vill det eller ej. Eftersom jag inte fogade mig efter den amerikanska advokatens krav om att upphöra med alla aktiviteter såsom "Rome" har herr Ramirez fått en del av min musik (med andra ord de mest framgångsrika och senaste släppen) bannlysta från online-plattformar för "varumärkesintrång", för att visa sin bestämdhet i att trycka en medmusiker in i ett hörn under pandemins andra år. Inte en särskilt punkig sak att göra, om du frågar mig.

Angående att söka patent på ordet ”Rome” skriver Reuter:

Jag har aldrig försökt att varumärkesskydda "Rome", eftersom jag tror på okränkbarheten i idén som är ROME, utan behov av tillstånd från någon inhemsk eller utländsk myndighet. Rome är uppenbarligen och mest känt som namnet på en stad, men även ett imperium och står för en viktig rot i vårt gemensamma europeiska arv. Att varumärkesskydda ett sådant namn är både omöjligt och löjligt. Dessutom råkar namnet härröra från mitt förnamn och därför trodde jag aldrig att det fanns något behov av att varumärkesskydda det - något som dessutom är väldigt dyrt, speciellt för en akt som opererar i otaliga juridiska territorier runtom i världen.

När en galen och girig amerikansk punkare försöker ta patent på namnet ”Rome” och dessutom hindra att musik om vårt europeiska arv sprids på streamingplattformar vill förstås Nordfront dra sitt strå till stacken för att hjälpa det riktiga Rome att sprida sin musik.

Veckans låt heter alltså Querkraft [tyska för ”råstyrka”] och släpptes ursprungligen på albumet Confessions d’un voleur d’ames år 2007. Här med tillhörande musikvideo med bilder från andra världskriget.

Låttext:

All passion spent
We stay deaf to everything
All lost a shame
All words of peace have died away
Both on our lips
And in our hearths
All passion spent

Now
To go on and fail me
Come on and break me for good
'cause sometimes
We feel alive
Oh, why don't you fail me
Go on and break me once more
Let's combine
In a dance of war

Either left to rot in difference
Or left to drown in despair
You shall turn around
And you should die from this life and be reborn to mine

Now
To go on and fail me
Come on and break me for good
'cause sometimes
We feel alive

Oh, why don't you fail me
Go on and break me once more
Lets come bind
In a dance of war

Go on and fail me
Come on and break me once more
'cause sometimes
We come alive

To be more than uninvolved
And all so cold and cruel
And most of all so ugly
And imprecise

Oh, I felt like I was going to dive
Into a cruel sea of lust when
She said: "Saviours, they come and go."

Oh, I felt like I was going to dive
Into a cruel sea of lust when
She said: "Saviours, they come and go."

Oh, why don't you fail me
Come on and break me for good
'cause sometimes
We feel alive
Oh, why don't you fail me
Go on and break me once more
Let's combine
In a dance of war