MUSIK. Med anledning av att Haakon Forwald medverkade i Radio Nordfront tidigare under veckan uppmärksammas denna vecka några låtar han själv har skrivit, varit med och spelat in eller framfört live.

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen@nordfront.se

Tidigare denna vecka medverkade Norska motståndsrörelsens ledare Haakon Forwald i Radio Nordfront. Ett ämne som avhandlades var Forwalds bakgrund som musiker.

Forwald har både studerat musik i Norge och USA och är bland annat utbildad i klassisk musik, klassisk gitarr, elgitarr samt klassisk musik i teori och praktik. I Norge har han också undervisat i gitarr, elgitarr, klassisk gitarr och musikteori både som privatlärare och musiklärare på en privat musikskola. Förutom gitarr spelar Forwald bland annat bas och piano/synt.

Forwald inledde sin karriär i det norska bandet Myrkskog, som är ett band som anses spela ”brutal death metal”. Sedan han lämnade Myrkskog driver Forwald ett eget band, Disiplin, som efter det första albumet blivit alltmer öppet nationalsocialistiskt i lyrik och estetisk framtoning. Det mest kända bandet Forwald spelat i är Dissection, ett svenskt ”death/black metal”-band.

Radio Nordfront har sammanställt en spellista på vårt Youtubekonto med musik med Haakon Forwald som kan ses här ovan.

De två Myrkskog-låtarna kommer från bandets första album Deathmachine (2000) där Forwald medverkar som gitarrist och låtskrivare. Musiken från Dissection kommer bland annat från ett liveframträdande 2005 där en då långhårig Forwald spelar bas på Wacken Open Air inför en publik på runt 50 000 åhörare. Låtarna med Disiplin är skrivna av Forwald och kommer från olika skivor som han spelat in antingen på egen hand eller tillsammans med andra. Vissa av Disiplin-låtarna är demoinspelningar.

Forwalds musikkunskaper har förövrigt kommit Motståndsrörelsen till nytta bland annat genom att egenkomponerad musik har kunnat användas i kamprapportsfilmer som denna:

Film som skildrar norska aktivisters bilfärd till demonstrationen i Bollnäs.

Mer information om band och skivor Haakon Forwald medverkat i står att finna HÄR.

Kom ihåg att följa både MotståndsMedia och Radio Nordfront på Youtube. Tänk också på att även om inte just du gillar den här musiken så finns det andra som gör det innan ni kommenterar!


  • Publicerad:
    2015-05-08 21:00