NORGE. Expos norska samarbetspartner Vepsen har fått en ny styrelse som ska säkra föreningens ekonomi. I den nya styrelsen ingår ledande personer inom judisk makt-rörelsen och en kommunistisk terrorist.

vepsen

Föreningen Vepsen, som säger sig ”bekämpa våldsamma, totalitära och rasistiska rörelser genom ord och avslöjande”, har tidigare gått ut och beklagat sig över att dålig ekonomi förorsakat inaktvitet från deras sida. Nyligen har föreningen fått en ny styrelse var första uppgift är att ”säkra föreningens ekonomi” och ”definiera arbetsområden bortom att ge ut nättidningen Vepsen.no”.

Den nya styrelsen
Ny styrelseordförande är den tidigare ledaren av Mosaiska trossamfundet i Oslo, Anne Sender. Sabbatsgojen Sender konverterade till judendomen i vuxen ålder och har också arbetat för organisationen Flyktningehjelpen i Sudan samt skrivit boken Vår jødiske reise.

Styrelseordförande Anne Sender.

Styrelseordförande Anne Sender.

I sin styrelse har hon med sig bland annat förstelektorn vid högskolan i Oslo och Akershus, Björn Petter Westlie. Westlie har bakgrund inom den norska Ml-rörelsen (marxistleninistisk) och Arbeidernes kommunistparti (AKP). Westlie har även arbetet som journalist för Klassekampen och skrivit flera böcker som bland annat Hitlers norske budbringere og Oppgjør – i skyggen av holocaust. I boken Fars krig skriver Westlie om sin egen far som var nationalsocialist och frontkämpe under andra världskriget. Ett syfte med boken var att försöka hitta bevis för att hans far deltog i krigsförbrytelser – något som Westlie misslyckas med.

Terje Emberland är seniorforsker vid Holocaustsenteret och har skrivit en rad böcker och artiklar om ”nazismens och antisemitismens historia”. En annan från Norges förintelsecenter som också kommer att leda Vepsen är Kjetil Simonsen. Även Simonsen har skrivit en rad artiklar i liknande ämnen.

Vidare på listan finner vi Anita Rathore från Organisasjonen mot offentlig diskriminering, advokaten Bente Roli som leder Fri Rettshjelp i Oslo samt rådgivaren i det norska facket Fellesforbundet Jonas Bals.

Lars Gule, till höger då han kom hem till Norge efter att ha suttit i libanesiskt fängelse.

Lars Gule, till höger då han kom hem till Norge efter att ha suttit i libanesiskt fängelse.

Lars Gule, docent vid Högskolan i Oslo och Akershus, har kallats ”Norges första internationella terrorist” efter att ha gripits 1977 i Beirut med sprängämnen i bagaget. Gule tillhörde den marxist-leninistiska terroristorganisationen Al-Jabhah al-Dimuqratiyah Li-Tahrir Filastin. Gule har också varit generalsekreterare för de norska humanisterna i Human-Etisk Forbund.

Tor Bach med en rekryt från Wild X.

Tor Bach med en rekryt från Wild X.

Sist men inte minst har vi den nuvarande redaktören för Vepsens nättidning, Tor Bach. Tor Bach är tidigare medlem av Blitz (norsk motsvarighet till AFA) och AKP. Bach har tidigare försvarat våldsanvändning mot meningsmotståndare i tidningen Rød fane i en artikel med rubriken ”Skal vi banke nazisvina?” Utöver redaktörskapet i Vepsen driver Bach också den ”flerkulturelle friluftsorganisasjonen” Wild X som bland annat ger invandrare gratis vapenträning och jägarexamen.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.net


  • Publicerad:
    2014-05-30 12:47