NORRBOTTEN. Villainbrotten rekordökar i Norrland och värst drabbat är det tidigare fredliga Norrbotten. Förklaringen ligger i att utländska ligor rest till Norrland och bosatt sig där, skriver Fjällsjö Nyheter.

Fjällsjö Nyheter rapporterar om en rekordökning av villainbrott i Norrland.

Villainbrotten ökar dramatiskt i hela Norrland och allra värst är det i Norrbotten, där inbrotten ökat med 147 procent bara sedan förra året.

Enligt polisen ligger utländska kriminella bakom ungefär hälften av villainbrotten i landet. Nytt är att de utländska ligorna åker till Norrland och bosätter sig här, för att stjäla.

— Att internationella ligor etablerar sig i landet är en oroväckande utveckling. Regeringen och polisen måste prioritera att vända inbrottstrenden varaktigt, säger Lena Södergren som är förbundsjurist på Villägarnas riksförbund.

Exempelvis i Luleå har man haft 17 villainbrott under den första halvan av året, jämfört med 7 under motsvarande period förra året. I Arvidsjaur är siffrorna 12 i år, jämfört med 1 förra året. I Kiruna har 13 villainbrott anmälts i år, medan inget anmäldes samma period förra året.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2017-10-23 19:30