YTTRANDEFRIHET. Parler marknadsför sig som det sociala nätverket för yttrandefrihet. Nu har de börjat förbjuda konservativa republikanska användare som förespråkar ”Amerika först”, och även demokrat-åsikter.

Beardson Beardly möttes av meddelandet att han är bannlyst från Parler.

America First – Amerika först – var ett slagord som den tillträdande amerikanske presidenten Donald Trump använde för att stärka sina möjligheter att bli vald till presidentposten.

Slagordet har slagit rot hos många amerikaner som anser att USA:s politik främst ska gagna USA, inte främmande stater.

Nu har den sociala plattformen Parler som beskriver sig själv som ett socialt nätverk för yttrandefrihet börjat bannlysa kontoanvändare som sprider Amerika först-åsikter.

Det gäller anhängare av såväl högerpartiet Republikanerna som av vänsterpartiet Demokraterna.

Parler grundades 2018 och betraktas generellt som en plattform skapad av neokonservativa aktörer som tröttnade på de största plattformarnas omfattande politiska censur. Företaget kallar sig ”en opartisk entitet som drivs av rätten till yttrandefrihet”. Deras mål är att ”erbjuda världen en plattform som skyddar sina användares rättigheter, stöttar kreatörer och bygger internetkommuniteter”.

I en intervju med CNBC den 27 juni sade Parlers grundare John Matze Jr. att Parler är som ett stadstorg, ett öppet torg utan censur. ”Kan man säga det på New Yorks gator, kan man säga det på Parler”, sade Matze som också bjöd in fler vänsterliberaler till plattformen.

Men användare av Parler – även vänsterliberaler – vittnar nu om motsatsen till yttrandefrihet.

Nästan alla mina vänstervänner gick med i Parler för att bråka med Gör Amerika Stort Igen-folk, och varenda en av dem bannlystes inom 24 timmar eftersom de konservativa verkligen älskar yttrandefrihet.

Beardson Beardly som i USA är en känd konservativ Twitterpersonlighet som sprider Amerika först-budskap var en av de användare som bannlystes från Parler. Enligt Beardly är Parler inte något annat ännu ett exempel på ”yttrandefrihet för mig, men inte för dig”, säger han till National File.

— De neokonservativa har lyckats bygga ett mycket tydligt säkert utrymme befriat från skoj, komik, humor och kritik. Jag bannlystes från Parler snabbare än från något Twitterkonto jag någonsin haft, och hos Twitter visste jag åtminstone varför, säger Beardly.

Parler kritiseras vidare för sina användaravtal som inkluderar en omvänd 230-klausul. Denna innebär att Parler kan fakturera användare för varje form av juridiska omkostnader som kan uppstå till följd av vad användarna postar.

Användare som har kritiserat dessa användarvillkor på Parler, har också bannlysts.

Jag bannlystes från Parler eftersom jag kritiserade deras tvivelaktiga juridiska taktik: skyffla över juridiska avgifter på användare, kräva körkort och missbruka pornografilagar.


  • Publicerad:
    2020-07-01 18:00