GLOBALISM Idag inleds Folk Och Försvar i Sälen med ett öppningsanförande av ett främmande lands judiske president. På konferensen ska Sveriges Natoansökan och upprustningen inför ett potentiellt krig diskuteras.

Idag inleds försvarskonferensen Folk och Försvar i Sälen. Konferensen med de 350 deltagarna hålls i en tid som Svenska Yle beskriver som ”ett ödesår för svensk Natoansökan”. Trots att det handlar om Sveriges säkerhets och försvarspolitik, så är det en jude som håller öppningsanförandet: Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj. Presidenten som medverkade på länk från Ukraina ska ha mötts av applåder och jubelrop.

I sitt tal argumenterar Zelenskyj för att Europa behöver en gemensam vapenindustri för att kunna säkerställa att man kan försvara sig mot Ryssland. Han tillägger att ”Ryssland kan bara stoppas av att vi är solidariska med varandra” Han tackade även Sverige för det stöd man har givit till det krigförande landet med orden ”Sverige har hjälpt oss och visar solidaritet”.

Passar på att tigga vapen

Trots hans tacksamhet passar Zelenskyj ändå på att försöka tigga till sig ytterligare luftvärnssystem, och säger att de behövs både vid fronten och hemmavid.

– Om Ryssland förlorar sin kontroll över himlen förlorar de sin kraft på slagfältet, menar den kortväxte juden.

Vidare uttryckte man på konferensen att säkerhetsläget i Sverige är det sämsta sedan andra världskriget och att upprustning bör inledas omedelbart. I en rapport från Försvarsberedningen listar man att följande punkter ska genomföras.

  • Tydliga lednings- och lydnadsförhållanden i det civila försvaret.
  • Omforma MSB till en myndighet till stöd för regeringens samordning av det civila försvaret.
  • Återupprätta ett nytt ekonomiskt försvar.
  • Införa av fyra nya beredskapssektorer - utrikeshandel, försörjning med industrivaror, arbetskraftsförsörjning samt planering, ledningsförmåga och samordning.
  • En ekonomisk planeringsram för det civila försvaret.
  • Återupprätta ett system för krigsviktiga företag

Sveriges Natoansökan är även något som kommer att diskuteras i Sälen. Det finns förhoppningar bland svenska politiker att landets medlemskap i krigsalliansen ska godkännas i Turkiet nästa vecka då landets parlament återupptar arbetet.